Andrea Gaudenzi, preşedintele executiv al ATP, expune problemele cu care se confruntă în stabilirea unor termene pentru reluarea circuitului şi fixează date succesive la care vor fi luate decizii.
Într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters, el doreşte încă de la început să curme valul de pesimism care a cuprins lumea tenisului:
Ar fi lipsit de înţelepciune să contramandăm acum sezonul. Dorim să păstrăm o atitudine optimistă.
Totuşi, nici măcar planurile de rezervă nu pot fi creionate:
Am putea juca fără spectatori sau am putea găsi soluţii pentru restricţiile de călătorie. Dar nu am luat încă aceste decizii, pentru că deocamdată scenariile sunt ipotetice.
În schimb, ATP a fixat termene limită pentru luarea deciziilor parţiale: până pe 15 mai se va hotărî ce se va întâmpla cu turneele din iulie, post-Wimbledon şi până la 1 iunie, legat de cele programate în august.
Vom lua decizii cu 6-8 săptămâni înainte, mărirea acestui decalaj ar fi o nesăbuinţă, în opinia mea.
Principala piedică rămân restricţiile de călătorie, diferite de la ţară la ţară:
Este puţin probabil ca toate ţările implicate să-şi alinieze politica referitoare la călătorii.
Australia este în altă fază a pandemiei decât Marea Britanie. În Suedia, care a avut altă abordare, s-ar putea juca şi astăzi. Dar am putea deplasa 100 de jucători în Suedia? Probabil că nu.
Pentru moment, toate cele trei circuite sunt suspendate până pe 13 iulie.
Calendarele de la începutul sezonului le găsiţi în meniul de pe pagina principală a TeniSite.info.
*
Despre aceeaşi problemă, dar în legătură strictă cu turneul de la Roland Garros – reprogramat pentru perioada 20 septembrie – 4 octombrie – preşedintele Federaţiei Franceze, Bernard Giudicelli spune într-un interviu acordat săptămânalului Journal du Dimanche că nu elimină nicio posibilitate, nici măcar pe cea a porţilor închise, căci:
Această soluţie ar activa măcar o parte a reţetei economice: drepturile de televiziune şi parteneriatele [cu sponsorii, n.n.], ceea ce nu e de neglijat.
Întrebat despre amânarea turneului cu încă o săptămână, nu a confirmat informaţia şi a precizat că aceasta nu ar schimba mare lucru.
Joi, organizatorii au anulat biletele vândute pentru ediţia 2020 şi au decis rambursarea, deschizând astfel calea pentru a vinde mai puţine bilete – în conformitate cu regulile de distanţare socială – în cazul în care turneul s-ar disputa tot anul acesta.
*
Referitor la ajutorarea jucătorilor clasaţi în afara top 100 ATP de către colegii lor care se poziţionează în acel interval, Matteo Berrettini (8 ATP, este în top 10 din octombrie 2019, în top 30 din iunie 2019 şi în top 100 din mai 2018) a abordat problema într-o scrisoare pe care – alături de cei potrivnici proiectului i-a adresat-o iniţiatorului – liderul ierarhiei ATP, preşedintele Consilului jucătorilor, Novak Djokovic.
El le-a răspuns că ajutorul nu este obligatoriu, ceea ce l-a mai liniştit pe italian, căci a trecut de la argumentul predilect al scepticilor:
Prefer să intervin în situaţii mai complicate: un spital, o familie aflată în dificultate, decât să ajut un jucător de tenis,
la o abordare mai temperată:
Totuşi, sunt mulţi jucători care au nevoie de ajutor şi care acum au un bilanţ negativ. Proiectul este unul pozitiv şi arată că jucătorilor la pasă şi de colegii lor clasaţi mai jos.
Între timp problema nu mai este atât de stringentă, căci cele 7 organizaţii ale tenisului au strâns peste 6 milioane de dolari, sumă destinate tocmai acestui scop.
În altă ordine de idei, Berrettini nu a putut participa la turneul de la West Palm Beach unde era anunţat, din cauza unei accidentări la gleznă.