Andrey Rublev este jucătorul care a împlinit profeţia lui Roger Federer de la sfârşitul anului trecut – atunci când întrebat fiind cine crede că va progresa cel mai mult în 2020 dintre cei tineri, legendarul elveţian l-a nominalizat pe tânărul rus [videoclip, la sfârşitul ştirii]:

Cred că va înfăptui ceva special la anul. A jucat excelent împotriva mea la Cincinnati. M-a impresionat.

[Andrey obţinea la Masters 1000 Cincinnati 2019 – venit din calificări – a doua victorie a carierei în faţa unui jucător din top 5 ATP: 6-3, 6-4 cu Roger Federer (3), în optimile de finală.]

Andrey, distins de ATP la Londra

Şi aşa a fost: acest sezon incomplet a devenit cel mai bun al carierei lui Rublev: este liderul absolut al titlurilor câştigate în 2020 – 5 la număr, dintre care 3 ATP 500 Series – şi primul ex-aequo, alături de Novak Djokovic, la capitolul partide câştigate, 41.

Dar jucătorul născut la Moscova pe 20 octombrie 1997 are şi regrete. Într-o conferinţă de presă pe care a acordat-o la revenirea în ţară, agenţiei de presă Novosti şi site-ului sport24.ru.com [transcrierea integrală şi foto, mai jos] a spus printre altele:

A fost bine, dar aş fi dat realizările acestea pe cele ale lui Daniil, adică titlul de la Paris Bercy şi Turneul Final ATP sau măcar pe cel din urmă.

Alt regret al lui Andrey este acela că nu a trecut până acum de sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam, pe care le-a atins la US Open 2017, 2020 şi la Roland Garros 2020:

La acel nivel, dacă arăţi cel mai mic semn de slăbiciune, te costă meciul.
La fel mi s-a întâmplat cu Tsitsipas [la Turneul Final ATP, când a servit o dublă greşeală la minge de meci şi apoi a explicat la conferinţa de presă de ce şi ce ar fi trebuit să facă atunci].
Nu se vedea nimic în afară, dar în interior eram stors de puteri şi gol. Nu era vorba de joc, ci de starea psihică.
Nici în meciul cu Nadal [în prima rundă la Londra, n.n.] nu am făcut faţă presiunii. Doream să arat la capătul acestui sezon, că pot să mă bat cu jucători precum Nadal.

Tocmai aceste probleme psihice ale lui Andrey l-au nemulţumit pe Marat Safin, ilustrul său compatriot, care a câştigat două titluri de Grand Slam –  US Open 2000, Australian Open 2005 -, 5 la categoria Masters 1000 şi a fost lider ATP timp de 9 săptămâni în 2000-2001, care a spus într-un interviu acordat canalului Match TV, preluat de tennis.ru:

Andrey trebuie să schimbe ceva şi să joace bine în turneele mari, să facă semifinale de Grand Slam, să câştige turnee Masters 1000. Pentru moment n-a reuşit nimic din toate acesta.
Legat de înfrângerea la Tsitsipas, merită să-i dau o palmă.
Are un repertoriu bogat, un fizic bun, trebuie să ţintească mai sus. I-o voi spune cât de curând şi în faţă, căci trebuie să ne vedem.
Andrey trebuie să înveţe să nu se mai prăbuşească în situaţii stresante.
În general, lumea nu înţelege sporturile profesioniste. Reuşita celor mai buni jucători nu e decisă de cât de corect lovesc mingea, ci cât de bine rezişti presiunii psihice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.