Aşa cum promisese Vasek Pospisil, o fotografie de grup urma să certifice înfiinţarea Asociaţiei Jucătorilor Profesionişti de Tenis  (PTPA – Professional Tennis Players Association), despre care vorbeam pe larg ieri.

El a publicat-o acum câteva ore:

 

 

 

 

 

 

 

 

şi i-a adăugat textul triumfalist:

După întâlnirea încununată de succes, care a avut loc astăzi, suntem încântaţi să anunţăm înfiinţarea PTPA, prima asociaţie a jucătorilor din 1972 încoace.

Alţi jucători au postat fotografia pe conturile lor de Instagram, desigur în semn de adeziune, printre ei: Novak Djokovic, Ryan Harrison, Guido Pella, Aisam Qureshi.

Dar reacţiile negative nu au întârziat să apară. Mai întâi o scrisoare semnată “Kevin Anderson, Roger Federer, Jürgen Melzer, Rafa Nadal, Sam Querrey, Bruno Soares“, toţi membri ai Consiliului Jucătorilor ATP:

Semnatarii afirmă că acum nu este momentul potrivit, că Andrea Gaudenzi este de-abia de un an în fruntea organizaţiei, că primul an de mandat i-a fost perturbat de pandemie.
Admit că sunt probleme care trebuiesc rezolvate, dar acuză în esenţă că iniţiativa este elaborată în pripă şi se ridică alte întrebări în urma înfiinţării ei, cum ar fi:

  • organizaţia se înfiinţează, dar ATP continuă să conducă tenisul şi atunci ce se întâmplă dacă turneele se ridică împotriva jucătorilor?
  • de ce nu se face o analiză financiară temeinică a implicaţiilor, un business plan, care să evidenţieze cel mai bun şi cel mai rău scenariu?
  • care sunt drepturile suplimentare pe care le obţin jucătorii în urma înfiinţării organizaţiei şi care sunt pârghiile suplimentare pe care le au, dacă lucrurile nu merg aşa cum au fost planificate?
  • dacă organizaţia este menită să apere drepturile tuturor jucătorilor, de ce nu au fost ei întrebaţi şi de ce nu a fost consultat Consiliul Jucătorilor ATP?
  • ce se întâmplă cu calitatea de membru ATP, cu pensia ATP, cu asigurarea ATP?
  • cine sunt cei care le dau iniţiatorilor consiliere juridică şi cine plăteşte aceasta?
  • cine îşi asumă răspunderea pentru un eventual eşec cu implicaţii asupra carierelor?

Semnatarii scrisorii încheie subliniind că nu sunt împotriva conceptului de a revizui structura şi conducerea acestui sport, dar că tocmai acestea au fost propuse şi de către ATP la începutul anului. Deja se lucrează pentru jucători, pentru o mai bună comunicare, pentru o mai bună reprezentare.

Dar ei sunt împotriva iniţiativei, pentru că nu vor să-şi rişte carierele având informaţii atât de puţine.

De altfel, Rafael Nadal, susţinut imediat şi de Roger Federer, s-au exprimat şi în nume propriu, invocând vremurile complicate şi nevoia de unitate:

Andy Murray, fără să închidă porţile, cere lămuriri suplimentare şi, în plus, ridică problema jucătoarelor, care au fost excluse din acest proiect. Nu a semnat nici el iniţiativa, cerând timp pentru analiză.

 

Cel mai important, cele 7 organizaţii care conduc tenisul – WTA, ATP, ITF şi cele 4 turnee de Mare Şlem – au emis un comunicat, în care subliniază eforturile uriaşe pe care le-au făcut ca să depăşească criza provocată de pandemie şi că acum, mai mult ca niciodată, este nevoie de unitate, nu de sciziune, pentru ca tenisul să iasă din această situaţie, aşezat pe un fundament solid.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.