O fotografie mai reuşită, puteţi vedea aici
La sfârşitul articolului, cronica partidei în presa vremii

În săptămâna începută pe 24 februarie 1975, Ion Ţiriac (72 ATP, clasament maxim: 55 ATP / iunie 1974, 35 de ani) a jucat la turneul ATP Fairfield, Connecticut, dotat cu premii în valoare de 30.000 USD, care s-a disputat pe carpetă, o suprafaţă la care între timp s-a renunţat.

Ion a întâlnit în primul tur o jucătoare, pe americanca Abbie Maynard, o amatoare în vârstă de 19 ani. Nici ulterior nu a jucat la profesioniste, dar atunci câştigase un turneu de calificare al Universităţii Wesleyan şi obţinuse astfel un wild card pe tabloul principal de la Fairfield. 

Cum regulamntul ATP nu interzicea aceasta, Ion Ţiriac a devenit primul bărbat din istorie care a întâlnit o femeie într-un turneu oficial.

Partida s-a încheiat cu un dublu 6-0 în favoarea jucătorului român, după 25 de minute, adversara nereuşind să câştige decât 4 puncte, toate în primul set.

De-a lungul partidei Ion a încurajat-o pe Abbie şi i-a aplaudat extrem de puţinele realizări.

Înainte de meci el a comentat:

Dacă o femeie poate juca în circuitul bărbaţilor, înseamnă că şi eu aş putea face acelaşi lucru în cel al femeilor. Nu m-ar deranja să pot câştiga 15.000 USD pe săptămână.

Iar după:

Acest meci a demoralizat-o şi va rămâne aşa pentru multă vreme. Sincer, nu cred că poate juca mai bine decât atât. Nu cred că femeile au ce căuta în competiţiile bărbaţilor.

La rândul ei, Abbie a dat vina pe emoţii:

Am fost speriată [a comis 11 duble greşeli, n.n.], dar cred că am depăşit o barieră şi am deschis drumul pentru alte femei.

La acel turneu, Ion a mai trecut un tur, după ce l-a eliminat pe Jürgen Fassbender (RFG, 50), un jucător cu 10 ani mai tânăr, care fusese 31 ATP / 1973.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.