Aşa cum se bănuia, clasamentele vor fi calculate într-un mod diferit, odată cu reluarea circuitului şi implicit dezgheţarea ierarhiilor, căci modalitatea tradiţională  nu mai putea fi aplicată, fără să creeze dezechilibre majore.

Ca de obicei, ATP a fost organizaţia care a luat prima decizia – de comun acord cu ITF şi cele 4 turnee de Grand Slam – dar WTA, probabil că îi va călca pe urme. Să vedem dacă va aplica aceleaşi reguli sau va dori din nou să fie originală. Un test binevenit pentru mult trâmbiţata fuziune.

Precizând că acest mod de calcul este unul temporar, ATP decide:

  • unui jucător îi vor fi luate în considerare cele mai bune 20 rezultate din perioada martie 2019 – decembrie 2020, adică 22 de luni, în locul perioadei de 52 de săptămâni, ca până acum, fără să mai existe evenimente obligatorii
  • jucătorul nu va putea utiliza acelaşi turneu de două ori în linia de clasament (dacă a jucat şi Madrid 2019 şi Madrid 2020, doar cel mai bun rezultat va fi luat în considerare)
  • punctele acumulate în 2020, care apar în linia de clasament a jucătorilor, vor fi luate în considerare timp de 52 de săptămâni sau până evenimentul se joacă din nou în 2021, indiferent care eveniment se întâmplă primul

Astfel, ATP consideră că păstrând principiul esenţial ca punctele să fie apărate în fiecare săptămână, jucătorii care nu pot sau nu doresc – din raţiuni de risc sanitar – să participe la diferite turnee sunt protejaţi, dar în acelaşi timp, atât performanţele din sezonul trecut sunt apărate, ţinând cont că în 2020 sunt disponibile mai puţine puncte, cât şi cele de după reluarea circuitului vor fi recompensate pe măsură.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.