Roger Federer a reintrat astăzi în circuit la ATP 250 “Qatar ExxonMobil Open”, care se dispută la Doha.

Absenţa jucătorului, care va împlini 40 de ani pe 8 august, de la meciurile oficiale a durat 405 zile.
Lesne de înţeles că principala grija a lui, a fanilor, a celor care urmăresc fenomenul, a fost legată de condiţia sa fizică. Şi aceasta a fost una impecabilă.
Apoi, legat de consistenţa în joc, de rezistenţa în schimburi şi de viteza deplasării,  lucrurile au stat foarte bine, mai ales că a avut în faţă un adversar în formă şi foarte motivat. Până la urmă, care altul n-ar fi fost, în locul lui?

Embed from Getty Images
Aşa că am asistat la o partidă superbă, în care ambii jucători au contribuit la spectacol – nu se ştie dacă Evans ar fi putut etala acest tenis de mare calitate, în condiţiile în care adversarul lui ar fi avut mai multe meciuri jucate – dar până la urmă nici nu contează.

Important este că avem din nou loviturile magice ale lui Roger în circuit – şi au fost destule astăzi – şi că suntem martorii desăvârşirii unei legende.

Cât despre rezultatul final, acesta – deşi tonic pentru învingător – nu este nici el foarte important, căci chiar el spunea înaintea partidei, că până la Wimbledon, tot ce joacă va considera parte a pregătirii, că nu-i va păsa prea mult de rezultate şi că gândeşte astfel pentru prima dată în carieră.

Partida din optimile de finală s-a încheiat cu rezultatul:

Embed from Getty Images

Roger Federer (6 ATP) [2]Daniel Evans (28) 7-6(8), 3-6, 7-5

Partida a durat 2h24′

  • în primul set, Evans a avut singura şansă de break, pe care a ratat-o la 4-4. Şi tot el a avut şi prima şansă de a câştiga manşa la 6-5 în tie-break. De acolo, Federer a preluat iniţiativa şi după ce a ratat primele două ocazii, a fructificat-o pe a 3-a
  • elveţianul a ratat o minge de break în primul joc al setului 2, ca în al 4-lea game, britanicul să reuşească break-ul pe care şi l-a apărat, singura oportunitate de re-break fiind ratată de Roger în jocul următor
  • şi în decisiv, primele două mingi de break au fost ale lui Evans, în jocul 7. Odată acestea ratate, Roger şi-a croit drum spre victorie. Nu l-a găsit din prima, căci la 5-4 a ratat cea dintâi minge de meci, într-un joc lung, ci în ultimul game al partidei, pe care l-a câştigat, la retur, la 15

[Rezumatul video al partidei, mai jos]

Roger îl va întâlni în sferturile de finală pe Nikoloz Basilashvili (42), care astăzi l-a eliminat în turul 1 (R28) pe Malek Jaziri (262) [WC]: 6-2, 6-2 în 1h15′.
Ei s-au mai întâlnit o singură dată, atunci când jucătorul elveţian îl învingea pe gruzin în turul 1 (R128) al Australian Open 2016: 6-2, 6-1, 6-2.

Trei capi de serie au ieşit până acum de pe tablou:

  • Borna Coric (24) [8] s-a retras după tragerea la sorţi din cauza unei probleme la umăr
  • într-o partidă din turul 1 (R28), disputată ieri:

Lloyd Harris (84) [Q] – Stan Wawrinka (20) [7] 7-6(3), 6-7(6), 7-5

Jucătorul sud-african (24 de ani, clasament maxim: 72 ATP / 20 ianuarie 2021) a disputat o finală în circuit până acum – ATP 250 Adelaide 2020 – iar anul acesta a trecut de două tururi la Australian Open, cel mai bun rezultat pe care l-a înregistrat la turneele majore.

  • şi în alta, disputată astăzi în optimi:

Taylor Fritz (33) – David Goffin (14) [6] 6-1, 5-7, 7-6(9) în 2h35′, după ce jucătorul american a salvat o minge de set la 5-6 şi serviciul şi alte două în tie-break la 6-7 şi 8-9, pentru a o converti apoi pe a 3-a a sa, primele două ratate tot în tie-break, la 6-5 şi 8-7.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.