Credit Foto: tennisworldusa.org

Australian Open 2020 – cei trei “mari” versus Next Gen

Nicolae Popescu

Primul turneu de Grand Slam al anului, Australian Open, va fi un adevărat campionat mondial al tenisului.

Pe lângă măreția și generozitatea unui turneu minunat, care este supranumit „The Happy Grand Slam”, iubitorii tenisului din întreaga lume așteaptă răspunsuri la o întrebare esențială: “cât timp va mai dura hegemonia celor trei mari corifei ai tenisului, Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic?”

În ultima vreme, ascensiunea “lupilor tineri”este evidentă, echilibrul meciurilor a fost tot mai pronunțat, iar pentru cei cărora le plac jocurile, biletul zilei tenis* a fost din ce în ce mai greu de dus la bun sfârșit.

Până una-alta, sezonul 2019 s-a încheiat tot cu cei trei giganți ai tenisului în fruntea clasamentului ATP.

Rafa Nadal are 33 de ani și este încă pe primul loc în ierarhie, dar a fost învins de către Nole Djokovic la ATP Cup și este foarte aproape de a pierde supremația în fața acestuia.

Novak Djokovic, 32 de ani, s-a impus anul trecut la Australian Open, într-o finală adjudecată chiar în fața lui Nadal. Sârbul se simte foarte bine pe suprafața de la Melbourne, unde a cucerit șapte trofee. El pare foarte bine pregătit și în acest an și, foarte probabil, el va fi, din nou, numărul 1 al tenisului masculin.

Roger Federer, “zeul” Federer, are în portofoliu 20 de trofee de Grand Slam și, la 38 de ani, se află încă în focul luptei. Elvețianul s-a pregătit foarte serios și în acest sezon și nu poate uita că are în palmares șase victorii finale la Australian Open.

Așadar, nu este deloc întâmplător faptul că,  în 15 dintre ultimii 16 ani, Roger, Rafa și Nole și-au împărțit trofeele de lider ATP la sfârșit de an, fiecare cucerind câte cinci astfel de coroane.

Austriacul Dominic Thiem are deja 26 de ani și nu mai poate fi considerat un reprezentant al NextGen. El este însă unul dintre jucătorii ce poate amenința supremația celor trei „veterani”, mai ales pe zgură, unde are două finale la Roland Garros, ambele pierdute în fața lui Rafa Nadal.

Tânărul grec de 21 de ani, Stefanos Tsitsipas, s-a impus în finala Turneului Campionilor de la Londra jucată împotriva lui Dominic Thiem la finele anului trecut.

El pare a fi candidatul NextGen cu șansele cele mai mari pentru a-i detrona pe Federer, Djokovic sau Nadal. Stefanos are datele fizice și tehnice necesare pentru a reuși acest lucru, dar, în tenis, puterea mentală face diferența. Iar la acest capitol, grecul mai are de lucrat.

Rusul Daniil Medvedev se anunță un pretendent extrem de serios la supremația în tenis, mai ales că are un plus la capitolele concentrare și pregătire mentală față de Tsitsipas. Iar finala monumentală de la US Open 2019, în care a fost foarte aproape de a-l învinge pe Nadal, stăruiește încă în memoria afectivă a fanilor tenisului.

Despre germanul Sasha Zverev am unele semne de întrebare, legate tot de partea pregătirii psihologice. Sunt încă prea multe suișuri și coborâșuri în jocul său, deși a început să agonisească victorii la jucătorii de top 10.

Mă aștept la lucruri interesante și de la canadianul Denis Shapovalov și de la australianul Alex de Minaur, ambii în vârstă de 20 de ani. Ei par totuși încă prea necopți pentru a reuși săacceadă în top 10 sau chiar top 5 ATP.

Așadar, ne așteaptă un Australian Open dar și un întreg sezon de tenis în care Nadal, Djokovic și Federer vor fi asaltați din plin de avântul jucătorilor din noua generație.

Vom avea, astfel, parte de meciuri epustuflante și nenumărate motive pentru a ne bucura de frumusețea inegalabilă a tenisului.

* linkul publicitar nu este unul retribuit [TeniSite.info]

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.