Odată publicat calendarul complet pentru primul trimestru, circuitul ATP are o bază, cel puţin teoretică, pentru începutul anului viitor.

Multe se pot întâmpla, iar la Melbourne au şi început să se întâmple. După 61 de zile consecutive fără niciun caz de coronavirus raportat în statul Victoria, ieri au fost depistate trei cazuri la Melbourne [tweet, la sfârşitul ştirii]. Când ştim cât de greu s-au decis autorităţile statului Victoria să dea aprobarea pentru disputarea circuitului din vara australiană, o eventuală reizbucnire a pandemiei ar pune serios în pericol calendarul întocmit după atâtea eforturi şi ezitări.

Dar să sperăm că nu va fi aşa şi să ne aplecăm asupra ultimelor veşti din circuitul masculin:

  • la Australian Open, după retragerea lui Roger Federer (5 ATP) au mai fost anunţate încă două, celor ale jucătorilor francezi, Lucas Pouille (70) şi Jo-Wilfried Tsonga (62).

Lucas Pouille (26 de ani, clasament maxim: 10 ATP / 2018) a jucat un singur meci în 2020, la ATP Challenger Indian Wells (în luna martie), în  iulie s-a operat la cot şi îşi va face reintrarea în seria turneelor ATP Challenger din Franţa (ianuarie-februarie), preferând pentru (re)început varianta de acasă şi la un nivel mai scăzut, unui drum obositor şi cu rezultate incerte în Australia.

La rândul lui, Jo-Wilfried Tsonga (35 de ani, clasament maxim: 5 ATP / februarie 2012) nu se consideră încă pregătit pentru a reveni, după ce anul trecut nu a jucat decât două meciuri, la 250 Series Doha şi Australian Open, unde a abandonat din cauza unei accidentări la spate, a cărei recuperare nu s-a încheiat nici până acum.
În comunicatul publicat aseară, el scrie că are nevoie de răbdare:

Locurile celor trei jucători retraşi au fost luate de Pedro Sousa (Portugalia, 105), Kamil Majchrzak (Polonia, 107) şi Andreas Seppi (Italia, 106), promovaţi de pe lista calificărilor, unde este prezent şi Marius Copil (216 ATP).

Andreas Seppi (36 de ani, clasament maxim: 18 ATP / ianuarie 2013) va juca la cel de-al 62-lea turneu de Grand Slam consecutiv, el ocupând locul 4 în ierarhia la acest capitol:

74* Feliciano Lopez (RG 2002-RG 2020)
68 Fernando Verdasco (W 2003 – AO 2020)
65 Roger Federer (AO 2000 – AO 2016)
61* Andreas Seppi (RG 2005 – RG 2020)
56 Ferreira (AO 1991 – USO 2004)

 * serii active

  • au fost stabilite ţările care vor participa la a doua ediţie a competiţiei pe echipe ATP Cup (1-5 februarie). Acestea s-au calificat pe baza locului în ierarhia ATP al primului jucător clasat şi dornic să participe.

11 echipe s-au calificat direct, iar Australia a primit un wild card:

Aşadar, doar 12 la număr – faţă de 24 la ediţia trecută – care vor fi împărţite în 4 grupe a câte 3, câştigătoarele acestora urmând să dispute apoi semifinalele şi finala.
Şi puncte ATP se vor acorda mai puţine la această ediţie redusă. Anul trecut se puteau acumula până la 750 de puncte în proba de simplu, anul acesta, doar 500 la simplu şi tot 250 la dublu. Sistemul de punctaj, unic la această competiţie, ţine cont şi de locul în ierarhie al adversarului învins:

Echipele, punctele şi premiile financiare la ATP Cup

Vom reveni cu loturile echipelor, atunci când acestea vor deveni oficiale.

  • a fost ales Consiliul Jucătorilor ATP, la prima întrunire membrii urmând să-şi numească preşedintele şi vicepreşedintele:

Novak Djokovic şi Vasek Pospisil s-au retras din cursa pentru Consiliul Jucătorilor ATP

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.