ACTUALIZARE

S-au aflat mai multe detalii despre al 3-lea turneu WTA din perioada 31 ianuarie – 7 februarie, despre care am vorbit mai jos: este tot de categoria 500, se va disputa între 3-7 februarie, va fi intitulat “Grampians Trophy” şi va fi destinat doar jucătoarelor care au fost izolate total. Restul amănuntelor din articolul iniţial se confirmă.

Celelalte două turnee, programate de la bun început, vor avea tablouri de 54 de jucătoare, premiile financiare fiind aceleaşi la toate 3.
La niciunul nu se vor disputa calificări, iar lucky loser-ii de la Australian Open vor avea accesul garantat la unul din turneele WTA.

Şi tablourile celor două turnee ATP 250 din săptămâna 1-7 februarie au fost mărite de la 48, la 56 de jucători.

Centralizator pentru cele 3 turnee şi Calendarul WTA & ATP actualizat:

 

Sursă foto:@QuentinMoynet / L’Équipe

ARTICOLUL INIŢIAL

Să parcurgem împreună câteva din ultimele veşti legate de Australian Open, turneele ATP, WTA, de o schimbare a unui antrenor şi de un nou comunicat al Federaţiei Spaniole:

 • ştirea de ieri se confirmă parţial, doar că WTA a mai adăugat un al 3-lea turneu în săptămâna premergătoare Australian Open, pe lângă cele două de categoria 500.
  Acesta – nu s-a aflat deocamdată de ce categorie va fi – va avea un tablou de 28 şi va fi rezervat celor 27 de jucătoare de simplu aflate în izolare totală (alte 4 sunt dubliste şi 41 sunt jucători).

  Turneul va începe miercuri, 3 februarie şi nu va avea calificări.
 • în circuitul ATP, rămân cele două turnee de categoria 250 – să nu uităm că în săptămâna respectivă se dispută şi ATP Cup – fiecare cu tablouri de 56 de jucători, fără calificări, iar jucătorii care au fost izolaţi total vor fi repartizaţi la unul dintre ele şi vor avea primul meci programat marţi 2 februarie
 • doi jucători vor absenta de pe tabloul de simplu masculin al Australian Open: Andy Murray (123 ATP), care primise un wild card şi portughezul Joao Sousa (92) şi el testat pozitiv. Ei nu plecaseră spre Melbourne şi nu puteau să o facă decât la 14 zile după primul test pozitiv. Or, Andy a fost depistat în jurul datei de 12 ianuarie şi Joao, pe 13. Dacă adăugăm celor 14 zile, alte 14 pentru carantina din Australia, perioada s-ar fi încheiat după începerea turneului de Grand Slam
  În cazul jucătorului britanic, absenţa este una destul de neplăcută din punct de vedere a imaginii turneului, căci el a fost de 5 ori finalist aici: în 2010, 2011, 2013, 2015 şi 2016.
  De altfel, el a negociat direct cu Craig Tiley, dar preşedintele Tennis Australia are, după cum am mai precizat, mâinile legate în această privinţă, în faţa autorităţilor statului Victoria. Care la rândul lor, nu pot fi contrazise, atâta timp cât astăzi a fost a 17-a zi consecutivă fără noi infectări prin transmitere locală, în acest stat australian.
  Directorul executiv al turneului i s-a adresat într-un tweet de consolare [vezi mai jos] lui Andy, care se arătase “devastat (gutted)” de acest deznodământ.
 • să mai evidenţiem o schimbare de antrenor: Gaël Monfils (11) va lucra de acum înainte cu o echipă austriacă de antrenori: Günter Bresnik – care l-a pregătit pe Dominic Thiem, de când acesta avea 8 ani, până în 2019 – şi Richard Ruckelshausen (un fost jucător, acum în vârstă de 33 de ani).
  Cum Bresnik nu a venit la Melbourne, Monfils este însoţit de Ruckelshausen. Din cauza crizei de personal, acesta a preluat – aşa cum aflasem deja – şi funcţia de căpitan nejucător al echipei Franţei, pentru ATP Cup.

Monfils şi Bresnik, la Dubai în luna ianuarie şi
antrenorul austriac, pe vremea când îl antrena pe Thiem

Gaël îl avea ca antrenor, începând cu 2018 pe britanicul Liam Smith, care în trecut îl pregătise şi pe Radu Albot.

 • şi ca să închidem o ştire de ieri, Federaţia Spaniolă a revenit la comunicatul destul de dur şi – în opinia noastră, demonstrativ şi lipsit de la bun început de finalitate – emiţând un altul, pe un ton mai ponderat, care începe cu scuze:

Al doilea comunicat al Federaţiei Spaniole şi
Carlos Alcaraz, pe care aceasta îl implicase în primul, citind cuminte în izolare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.