Să începem prin a preciza că nimic nu este încă oficial legat de Australian Open 2021. Sau mai precis, deşi informaţiile ce vor urma provin din surse oficiale, decizia definitivă nu a fost luată.

Motivul este acela că deşi negocierile dintre autorităţile statului Victoria şi Tennis Australia par a se fi încheiat, acum urmează ca ATP şi WTA să aprobe planul de mai jos. Dacă în ce priveşte condiţiile de carantinare, cele două organizaţii nu ar trebui să aibă – direct – prea multe de spus, decalarea turneului de Grand Slam cu 3 săptămâni, ar avea categoric implicaţii mari asupra turneelor care vor urma în calendar, care ar trebui refăcut de urgenţă şi cu cât mai puţine evenimente sacrificate.

Nici jucătorii nu şi-au dat încă acceptul, ATP a început ieri să facă primele sondaje. Ei ar putea într-adevăr să se ridice împotriva condiţiilor aspre de carantină, dar la fel şi împotriva celor două săptămâni din sezon pierdute. Să ne gândim că pentru cei eliminaţi în primele două tururi – 96 la număr pe fiecare tablou – frustrarea din această cauză ar fi mare, la care s-ar adăuga condiţiile severe de carantină. De aceea şi organizatorii au în vedere o nouă repartizare a premiilor, în sensul sporirii acestora tocmai pentru primele runde (vezi mai jos). Mai rămân şi eventualele turnee care ar putea să se dispute înaintea celui de Grand Slam şi ar putea ajuta.
Despre calificări nu se ştie încă nimic.

Aşadar, Craig Tiley a anunţat:

A durat ceva, dar se pare că vom putea să organizăm turneul începând cu 8 februarie.

Conform datelor disponibile astăzi, turneul se va disputa între 8 şi 21 februarie aşadar încă o săptămână de întârziere faţă de ce se aflase până acum.

  • jucătorii vor trebui să debarce la Melbourne – obligatoriu – între 15-17 ianuarie, iar carantina nu va începe până nu vor fi sosit toţi
  • aceasta va dura până pe 31 ianuarie, chiar şi pentru cei care au sosit înaintea datei de 17 ianuarie
  • în timpul carantinei jucătorii nu vor putea părăsi hotelul pentru mai mult de 5 ore şi doar pentru antrenamente, fitness la sală sau fizioterapie
  • prima zi va fi rezervată testelor. Cei testaţi negativ vor avea dreptul să se antreneze în prima săptămână cu doar încă un coleg şi doar la Melbourne Park, fiecare urmând să fie însoţit de maxim o persoană. În a doua săptămână – şi după trei teste – numărul jucătorilor care vor avea voie să se antreneze împreună va creşte la 4, respectiv 8 (cu însoţitori)
  • dacă vreunul dintre aceştia este depistat pozitiv, toţi cei care s-au antrenat împreună vor rămâne izolaţi în cameră timp de 14 zile din acel moment
  • testele vor fi efectuate în zilele  1, 3, 7, 10 şi 14
  • după încheierea carantinei, jucătorii vor avea voie să se deplaseze liberi prin Melbourne.

După cum se vede, în această variantă ar rămâne o săptămână liberă înainte de Australian Open pentru turnee care se vor disputa în statul Victoria.

Vestea bună este că premiile financiare totale vor rămâne de 71 milioane AUD (aproximativ 43,5 milioane €) iar organizatorii vor plăti charterele şi costurile carantinei – cazare şi masă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.