Aproape trei seturi se jucaseră din al 4-lea sfert al tabloului Australian Open 2021 şi nimic nu lăsa să se întrevadă deznodământul:

Stefanos Tsitsipas (6 ATP) [5] – Rafael Nadal (2) [2] 3-6, 2-6, 7-6(4), 6-4, 7-5

Partida a durat 4h5′.
Rafael Nadal câştigase primul set datorită unui break şi pe al doilea, a două break-uri. Acestea fuseseră singurele sale şanse de a câştiga la retur, dar Stefanos Tsitsipas nu-şi crease nicio oportunitate pentru acestea.
Nici în al 3-lea, de altfel, în care jucătorul spaniol a câştigat 24 din 25 de puncte în jocurile de serviciu, pierzându-l doar pe ultimul. Să precizăm că şi Nadal a câştigat până în tie-break, doar 3 puncte la primire în acest set. 
Doar că din tie-break au început problemele lui Rafa. El a pierdut 3 puncte la serviciu reuşind doar un mini-break – a ratat două smash-uri relativ simple – şi de aici nivelul jocului său a scăzut sub cel al adversarului.
Aici s-a încheiat seria de 35 seturi consecutive câştigate de Nadal la turneele de Grand Slam: 14 aici şi 21 la Roland Garros, el oprindu-se la doar unul de cea a lui Roger Federer, de 36 (2006-2007). Rafa rămâne la egalitate pe locul 2 cu John McEnroe – 35 de victorii în 1984.
Stefanos a servit din ce în ce mai bine, astfel că în seturile 3 şi 4 serviciul nu i-a permis adversarului nicio minge de break, iar la retur a fructificat câte una în seturile 4 şi 5, în timp ce Nadal, a ratat-o pe unica avută în ultimele trei seturi, când a ratat ocazia să egaleze la 6, după ce salvase primele două mingi de meci.

Embed from Getty Images

Sau altfel exprimat: Stefanos a câştigat la primire în primele trei seturi: 16 puncte din 79 (20%) şi în următoarele două: 17 din 42 (40%).

Aceasta este a doua victorie a lui Tsitsipas în faţa lui Nadal, din 8 întâlniri, prima în semifinalele ATP Masters 1000 Madrid 2019.

Cel mai plastic, tot Stefanos, a explicat ce s-a întâmplat pe teren. La interviul de după meci, a spus că, de la sfârşitul setului 3 a început “să zboare ca o păsărică” şi totul a curs de-a atunci în favoarea lui:

Iar Rafa, la conferinţa de presă [la sfârşitul ştirii, la fel cele ale lui Stefanos şi Daniil]:

Mă întorc acasă şi mă voi antrena ca să devin mai bun.
El a părăsit mai devreme conferinţa de presă, din cauza crampelor musculare şi a glumit: “plec până nu se umple internetul cu memeuri cu mine chinuit de crampe”.

Embed from Getty Images

Stefanos s-a calificat în 3-a semifinală la un turneu de Grand Slam – după Australian Open 2019 şi Roland Garros 2020 – în urma celei de-a 9-a victorii în faţa unui jucător din top 5 ATP, a 19-a în faţa unuia din top 10.

El a devenit al doilea jucător care îl întoarce pe Rafa de la 0-2 la seturi în turneele de Grand Slam, după Fabio Fognini în turul 3 (R32) al US Open 2015 şi al treilea în total, după Roger Federer în finala Masters 1000 Miami 2005 (pe atunci finalele Masters 1000 se jucau în format trei din cinci).

O altă implicaţie majoră a acestui rezultat este că înfrângerea lui Rafael Nadal îi garantează locul 1 lui Novak Djokovic în clasamentul ATP până – cel puţin – pe 8 martie, dată la care el va aduna 311 săptămâni în fruntea ierarhiei şi va doborî astfel recordul lui Roger Federer de 310 săptămâni.

Semifinala de pe jumătatea inferioară a tabloului va fi:

Daniil Medvedev (4 ATP) [4]Stefanos Tsitsipas (6) [5]

Palmares direct: 5-1 (4-1 pe hard)

Credit Info: itftennis.com

Implicaţiile acestei partide asupra clasamentului sunt că, dacă Stefanos va câştiga, va urca pe locul 5, în locul lui Roger Federer, iar Daniil, care şi-a asigurat locul 3 săptămâna viitoare, va progresa pe al doilea, dacă va deveni campion.

Punctele şi premiile financiare pentru fiecare fază a turneului

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.