Pasagerul care fusese testat pozitiv la coronavirus în charterul care a venit de la Abu Dhabi este Sylvain Bruneau, antrenorul Biancăi Andreescu.
Într-un comunicat publicat pe reţelele de socializare, el precizează că a respectat toate regulile sanitare până la urcarea în avion, testul efectuat înaintea îmbarcării a fost negativ şi că nu are idee cum a contractat virusul. Regretă consecinţele pentru pasageri şi adaugă că ceilalţi membri ai echipei au fost testaţi negativ.
*
Dezbaterea continuă acum pe subiectul dacă organizatorii anunţaseră sau nu aceste măsuri drastice, legate de cine poate fi considerat contact apropiat în timpul unui zbor.
Tweet-ul publicat ieri după masă de Sorana a stârnit oarecare vâlvă.
I was planning to play the tournament because they promised daily 5 h quarantine exemption where we could go practice,do a gym session and rehab.this was the deal before signing up to this…but the rules changed “overnight”! https://t.co/nRg94NNS57
— Sorana Cirstea (@sorana_cirstea) January 16, 2021
Ea acuză că “regulile au fost schimbate peste noapte”. Singurele aspecte în care are dreptate, sunt însă acelea că organizatorii nu au precizat explicit măsurile care vor fi luate dacă un pasager este testat pozitiv şi ezitările factorilor de decizie, care iniţial le spuseseră jucătorilor că doar cei ce au stat în respectiva zonă din avion vor fi puşi în izolare totală. Ca apoi, toţi pasagerii să fie supuşi acestei măsuri.
Sorana citează şi dintr-un interviu al lui Craig Tiley [foto 1, mai jos] – directorul executiv al turneului – care spunea mai demult că este exclusă situaţia în care un jucător va sta timp de două săptămâni în cameră fără să se antreneze şi adaugă că, după aceste 14 zile, are nevoie de trei săptămâni pentru a concura la un nivel înalt.
Pe de altă parte, organizatorii şi-au lăsat portiţe deschise pentru măsuri draconice, unele par chiar înspăimântătoare, cum ar fi deportarea în cazul evadării din carantină [foto 2 şi 3, mai sus] şi au precizat în nenumărate rânduri că deciziile referitoare la problemele sanitare vor fi luate de autorităţile statului Victoria şi nu de Tennis Australia.
Care autorităţi sunt supuse unei presiuni crescânde din partea cetăţenilor, aceştia fiind supuşi unor măsuri stricte în trecut şi nu doresc ca acum jucătorii să beneficieze de privilegii.
Într-un interviu acordat ieri [videoclip, mai jos], Craig Tiley admite şi că regulile pot fi schimbate din mers, în funcţie de evoluţia pandemiei.
Aceasta a fost probabil şi raţiunea înfiinţării carantinei de lux de la Adelaide – unde şi testele par să fie mai laborioase – în statul Australia de Sud măsurile nefiind atât de severe, iar jucătorii de acolo sunt până la urmă indispensabili, pentru ca un turneu de Grand Slam să-şi merite numele. Şi condiţiile lor privilegiate sunt contestate de anumiţi colegi. De exemplu, cei de la Adelaide beneficiază de o sală de forţă, pe care o pot folosi oricând, astfel că cele 5 ore în care se pot antrena la Memorial Drive, pot fi dedicate exclusiv tenisului.
Unde mai are Sorana dreptate este în privinţa decalajului care se va crea între cei care au voie să se antreneze şi cei care trebuie să rămână în camere, pentru că săptămâna rămasă între 31 ianuarie – atunci când se încheie carantina – şi 8 februarie – atunci când începe Australian Open – nu este în principiu suficientă pentru atingerea unei forme sportive acceptabile. Ca să nu mai vorbim că participarea celor izolaţi total la unul din turneele WTA 500, ATP 250 sau ATP Cup, programate înaintea turneului de Grand Slam pare puţin probabilă – în orice caz, va fi de formă pentru cei care vor juca totuşi – riscul accidentărilor fiind mare.
Dar, până la urmă, Craig Tiley a dus o luptă la baionetă cu autorităţile statului Victoria pentru ca seria din “vara australiană” să se desfăşoare. Sigur, şi în interes propriu – al Tennis Australia, al turneelor etc. – dar şi pentru a oferi jucătorilor de muncă, premiile financiare fiind generoase.
Unde ar fi evoluat jucătorii în cazul în care nu s-ar fi disputat turneele din Australia? S-ar fi găsit locaţii care să se apropie măcar de punctele şi premiile oferite în această serie (să nu uităm şi de turneele programate în săptămâna a doua a Australian Open, dar şi de cele de la Brisbane şi Adelaide, care se vor disputa după turneul de Grand Slam).
Dacă urmărim ce se întâmplă acum în lume, răspunsul este categoric negativ. Astfel, chiar dacă nu vor exista condiţii egale pentru toţi, dând prilej de contestare unora, până la urmă, nimeni nu va pleca fără puncte sau premii din Australia.
Interviul acordat de Craig Tiley canalului de televiziune “9 News Melbourne”
We are joined by Tennis Australia CEO, Craig Tiley, after 50 players were deemed unable to train for two weeks after being on flights with infected people. #9News pic.twitter.com/NTy5dn0JGh
— 9News Melbourne (@9NewsMelb) January 16, 2021