Continuăm cu veştile sosite zilele acestea.
O ştire de ultimă oră: Gabriela Ruse (159 WTA) s-a retras din calificările Australian Open [sursă: @Luca Fiorino]
*
Astăzi vor fi trase la sorţi primele tablouri ale anului:
- după ora 17.00, cele ale turneului WTA 500 “Abu Dhabi WTA Women’s Tennis Open” (6-13 ianuarie)
- după ora 22.00, cele ale turneului ATP 250 Series “Delray Beach Open” (5-13 ianuarie)
- mâine, 5 ianuarie – după ora 15.00 – vom afla tablourile turneului ATP 250 Series “Antalya Open” (5-13 ianuarie)
- iar pe 9 ianuarie vor fi trase la sorţi tablourile calificărilor Australian Open – după ora 13.00 (pentru turneul masculin), respectiv 14.00 (pentru turneul feminin) – acestea urmând să se dispute după cum ştim, la Doha, respectiv Dubai
Programul turneului de Grand Slam este:
De luni 8 februarie, până marţi, 16 februarie, sesiunile de zi vor începe la ora 2.00 AM, iar cele de seară la 10.00 AM. Miercuri, 17 februarie şi joi, 18 februarie, orele de start vor fi 2.00 AM şi 10.30 AM.
Vineri, 19 februarie, sesiunea va începe la ora 4.30 AM; sâmbătă, la ora 10.00 AM, iar duminică, la ora 6.00 AM, respectiv, 10.30 AM.
Legat tot de Australian Open şi de protocolul sanitar, restricţiile sunt şi mai severe decât cele pe care le-am anunţat, în sensul că participarea jucătorului la turneu depinde atât de testele lui negative, dar şi de cele ale echipei şi, mai mult, de cele ale “cohortei” acest termen incluzând şi partenerul (în prima săptămână) / partenerii (în a doua săptămână) de antrenament, din timpul carantinei.
Astfel, dacă un jucător sau un membru al echipei este testat pozitiv în timpul carantinei, decizia de suplimentare a acesteia cu încă 14 zile (eventual, mai puţin) este valabilă pentru toţi membrii cohortei, iar dacă aceasta se întâmplă în timpul turneului, duce la excluderea din turneu a tuturor jucătorilor care s-au antrenat împreună.
Încălcarea regulilor sanitare atrage pedepse severe din partea organizatorilor (vezi mai sus), care merg de la descalificarea din turneu, retragerea premiilor financiare, izolarea într-o cameră de hotel, până la deportarea din ţară.
Lucrurile devin şi mai dramatice atunci când organizatorii precizează că orice abatere a unui membru al echipei este considerată o abatere a jucătorului.
Aşadar, jucătorul trebuie să aibă mare încredere în cei pe care îi include în echipă.
*
Şi de parcă problemele nu erau destule, Tennis Australia a decis ca toţi jucătorii să efectueze carantina la Melbourne, în “Collins Street Hotel”, care incorporează şi 36 de apartamente private de tip penthouse.
Dar proprietarii acestora se consideră expuşi unui risc inacceptabil, în condiţiile în care sute de jucători veniţi din toate colţurile lumii se vor caza în aceeaşi clădire cu ei şi intenţionează să obţină un ordin judecătoresc, pentru a împiedica aceasta [sursă: “The Sydney Morning Herald“].
*
Regulile sanitare severe şi la turneele ATP de la Antalya şi Delray Beach – carantină obligatorie de 10 zile pentru jucătorii testaţi pozitiv – au dus la retrageri masive, căci un eventual test pozitiv ar atrage după sine şi pierderea charterelor spre Melbourne.
Iar o fugă, precum cea a lui Sam Querrey de la Sankt Petersburg, care depistat pozitiv, a părăsit hotelul unde fusese carantinat şi apoi, Rusia, nu pare recomandabilă.
Chiar dacă jucătorul american a scăpat relativ ieftin, ATP anunţând pedepasa, la sfârşitul anului: o amendă în valoare de 20.000 USD, dar suspendată, cu un termen de încercare – legat doar de protocoalele sanitare – de 6 luni.
Surse: @LucaFiorino, @MichalSamulski, @OlegS