Contextul

Consiliul Jucătorilor ATP este o structură formată din 12 membri, care face parte din organizaţie, are un rol consultativ şi deleagă trei membri în Comitetul Director al ATP, ceilalţi trei fiind delegaţi de reprezentanţii turneelor, iar al 7-lea este Preşedintele Comitetului, în momentul de faţă, Andrea Gaudenzi.

Cei 12 membri ai Consiliului Jucătorilor sunt Novak Djokovic – preşedinte, Kevin Anderson – vicepreşedinte, Roger Federer – membru, Rafael Nadal, John Isner, Sam Querrey – reprezentanţi ai jucătorilor din top 50, Yen-Hsun Lu şi Vasek Pospisil, din partea jucătorilor clasaţi între locurile 51-100, Jürgen Melzer şi Bruno Soares, din partea jucătorilor de dublu; Colin Dowdeswell, reprezentant al tenisului universitar şi Brad Stine, din partea antrenorilor. 

*

Aseară, Vasek Pospisil şi-a dat demisia din Consiliul Jucătorilor. Canadianul şi-a motivat decizia pe Twitter prin aceea că unui asemenea organism, integrat în structura ATP, îi este greu, dacă nu imposibil să influenţeze în vreun fel deciziile luate de ATP.
Adaugă că nu a făcut compromisuri, că şi-a reprezentat colegii cât de bine a putut şi că părăseşte Consiliul cu capul sus.

Dar conform unor surse de încredere, începând cu Cristopher Clarey de la New York Times, preşedintele Consiliului Novak Djokovic  şi John Isner şi-ar fi dat şi ei demisiile şi intenţionează să creeze o organizaţie paralelă, denumită Asociaţia Jucătorilor Profesionişti de Tenis (PTPA). Nu este clar deocamdată dacă aceasta se va constitui într-un sindicat al jucătorilor, similară celor din sporturile de echipă nord-americane. Până, acum jucătorii de tenis şi-au reprezentat individual interesele legale.
Mai mult, Nole şi Vasek ar fi redactat o scrisoare în care îşi prezintă intenţiile: noua oraganizaţie nu îşi propune să înlocuiască ATP, ci să ofere jucătorilor o structură de conducere independentă de ATP şi care să fie răspunzătoare în faţa lor, în ce priveşte nevoile şi preocupările pe care le au.

Lucrurile sunt avansate, se preconizează ca în primii doi ani co-preşedinţi să fie Djokovic şi Pospisil, iar comitetul de conducere să fie format din nouă membri.
Iniţiativa se bucură de popularitate printre jucători, deocamdată Milos Raonic exprimându-şi intenţia de a li se alătura.

Anunţul oficial este aşteptat din moment în moment. Cu toate acestea, Vasek Pospisil a dezminţit vehement pe Twitter că demisia sa ar avea legătură cu noua organizaţie [tweet-ul la sfârşitul ştirii].

Andrea Gaudenzi, preşedintele ATP, împotriva căruia sunt dirijate multe dintre nemulţumirile jucătorilor, a emis la rândul lui un comunicat în care subliniază că este la curent cu această iniţiativă despre care se discută de multă vreme. Precizează că  respectă dreptul jucătorilor de a avea propriile opinii, dar nu consideră că este în interesul lor să-şi creeze o organizaţie proprie. Îi îndeamnă pe cei care fac parte din Consiliul Jucătorilor ATP şi stau şi la baza acestei iniţiative să-şi reconsidere imediat  punctul de vedere [sublinierile ne aparţin].

În toate aceste discuţii nu se face vreo referire la jucătoarele din WTA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.