ACTUALIZARE

Într-un nou interviu, acordat de data aceasta Sky Sport Austria [podcast, aici], Dominic Thiem şi-a nuanţat într-o anumită măsură ideile expuse săptămâna trecută, în cel pe care îl acorda cotidianului austriac “Kroner Zeitung” (vezi, mai jos).

Probabil că spusele mele au sunat aspru, dar îmi păstrez opinia. Există oameni şi organizaţii care au nevoie de bani mai imperios decât jucătorii de tenis. Acesta este un fapt care nu mai trebuie discutat.

Însă acum, Dominic face distincţia între jucătorii mai slab clasaţi şi spune că există unii care merită să fie sprijiniţi, el făcând deja acest lucru. Dar afirmă şi că în calitate de bun cunoscător al circuitului Futures este sigur că există unii care nu merită să fie ajutaţi.

Fiecare ar trebui să decidă pe care anume dintre jucători să-i sprijine.
Mai mult, nu înţeleg de ce se propune ajutor doar pentru cei clasaţi între locurile 250 şi 700 ATP. Sunt 2000 de jucători în clasamentul ATP. Şi despre aceia ar trebui vorbit.
Pe de altă parte, în sportul nostru circa 150 de jucători câştigă foarte bine, mai mulţi decât în alte sporturi care, în plus, sunt şi mai dure. Este un aspect asupra căruia ar trebui reflectat, atunci când se propune mărirea premiilor pentru cei mai slab clasaţi.

ŞTIREA INIŢIALĂ

După oprirea circuitului, jucătorii care nu fac bani din tenis, adică cei care nu-şi pot plăti cheltuielile din premiile financiare şi sponsorizări au fost evident cei mai afectaţi.

Din prima clipă această stare de fapt a fost percepută, dar a trebuit ca liderul ATP şi preşedintele Consiliului Jucătorilor – Novak Djokovic – să ia o poziţie publică, pentru ca lumea tenisului să reacţioneze.

Nole a făcut propuneri concrete, pe care le-am prezentat la timpul respectiv şi pe care le reluăm aici:

Jucătorii clasaţi în top 100 la simplu şi top 20 la dublu să doneze Fondului de Ajutorare, destinat celor clasaţi mai jos următoarele sume:

  • cei clasaţi în intervalul 50-100 al ierarhiei ATP: 5.000 USD fiecare
  • 20-50: 10.000 USD
  • 10-20: 15.000 USD
  • 5-10: 20.000 USD
  • 1-5: 30.000 USD
  • cei clasaţi în top 20 ATP la dublu: 5.000 USD fiecare

Totalul ar însuma 1,05 milioane USD, care s-ar adăuga celor 500.000 USD donaţi deja de ATP şi aceleiaşi sume, care este aşteptată din partea fiecărui turneu de Grand Slam.
Fondul de ajutor ar beneficia astfel de 4-4,5 milioane USD.

Suplimentar – de comun acord cu Roger Federer şi Rafael Nadal (membri şi ei ai Consiliului Jucătorilor) – el a propus şi ca jucătorii calificaţi pentru Turneul Final ATP 2020 să doneze jumătate din premiile financiare către Fond, iar dacă acesta nu se va disputa, TOŢI participanţii la Australian Open 2021 să doneze o parte semnificativă din premiile financiare obţinute.

Beneficiarii urmau să fie jucătorii clasaţi în intervalul 250 – 700 ATP, aceştia primind un ajutor de câte 10.000 USD.

Propunerea a fost preluată din mers de ATP şi WTA, care au decis înfiinţarea unui Fond de Ajutorare a jucătorilor afectaţi financiar de pandemie, în cadrul iniţiativei Tennis United.
ATP şi WTA vor administra fondul la care vor participa de asemenea ITF şi cele 4 turnee de Mare Şlem.

Târzie iniţiativa acestor organizaţii – aşa cum subliniază şi Darren Cahillîntr-un interviu foarte interesant – acordat jurnalistei de tenis Reem Abulleil pentru cotidianul The National din Emiratele Arabe Unite – în care abordează şi alte probleme importante asupra cărora vom reveni.

Antrenorul Simonei laudă iniţiativa jucătorilor din ATP, în special pe Djokovic, speră că şi jucătoarele cu posibilităţi financiare le vor urma exemplul – precizează că eleva lui o va face – dar adaugă că nu era necesar să se ajungă aici, pentru că asta ar fi trebuit să fie de la bun început grija şi sarcina celor două organizaţii şi bineînţeles a Federaţiei Internaţionale de Tenis, ITF.

Cu un pas mai departe merge jucătorul clasat pe locul 3 ATP, Dominic Thiem, care într-un interviu acordat celui mai mare cotidian austriac “Kronen Zeitung” spune că el nu doreşte să ajute jucătorii mai slab clasaţi. Pleacă de la premisa că preferă să doneze oamenilor şi instituţiilor care au nevoie cu adevărat de ajutor. Consideră că şi el a trebuit să lupte ca să ajungă sus şi crede că foarte mulţi din jucătorii mai slab clasaţi – cei care joacă în circuitul ITF – nu muncesc suficient, nu au o viaţă sportivă şi nici o atitudine profesionistă şi nu înţelege de ce el ar trebui să le dea cadou bani. Mai adaugă că în nicio meserie nu ai garanţia, atunci când eşti la început, că vei avea succes.

Desigur, nu i se poate impune unui jucător cum să-şi cheltuiască banii câştigaţi, dar în afară de atitudinea cinică există în spusele lui şi o fractură logică: presupunând că toţi jucătorii profesionişti ar depune acelaşi efort, tot ar fi unii clasaţi în prima sută şi alţii mai jos. Aici intervine şi talentul, dar şi mulţi alţi factori de departajare, printre care sprijinul primit de la Federaţiile naţionale, sponsorizările atrase, care pentru cei clasaţi mai slab sunt doar un vis.

Şi până la urmă nu era vorba să se egalizeze premiile, ci doar despre un gest de solidaritate într-un moment dramatic, nemaiîntâlnit până acum.

Desigur că vina principală este a ITF, care organizează un circuit, acordă puncte şi premii – să fim drepţi, mai mult simbolice – şi îşi lasă jucătorii la mila altora sau expuşi unor asemenea reacţii, atunci când ei devin şomeri (fiind jucători profesionişti) pentru mai multe luni.
Să ne aducem aminte că unul din argumentele pentru organizarea Turneelor Finale ale Davis Cup şi Fed Cup erau tocmai aşteptatele reţete financiare uriaşe, care urmau să fie direcţionate către Federaţiile Naţionale pentru a sprijini prin intermediul lor jucătorii care nu se pot susţine singuri. E adevărat şi că până acum s-a putut disputa doar un asemenea Turneu Final.

Interesant este şi că un jucător român, care a studiat în SUA – la Universitatea Columbia – şi joacă bună parte din an acolo, Dragoş Constantin Ignat (27 de ani, 1003 ATP, clasament maxim: 946 ATP / 9 decembrie 2019) a intervenit într-un comentariu, precizând că este de acord ca jucătorii mai slabi clasaţi n-ar trebui să-i ia banii lui Thiem, dar asigurându-l în acelaşi timp pe austriac că majoritatea jucătorilor din circuit muncesc mai mult decât o face el.

Cu o doză de maliţiozitate, Dragoş apară pe bună dreptate munca lui şi a altora care nu au reuşit să urce, fără să râvnească la averea austriacului.

De aceea şi gratuită ironia fanului lui Thiem, din tweet-ul de mai jos – care se miră că numărul 1003 i se adresează numărului 3.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.