Alexandru Coman – născut pe 15 ianuarie 2005, lider al clasamentului Tennis Europe la U14 (juniori sub 14 ani), locul 26 în ierarhia Tennis Europe pentru toate categoriile de vârstă – a devenit campion la ediţia 2019 a turneului “Eddie Herr International Junior Championship”.

Alex, campion şi în timpul finalei
La sfârşitul ştirii, postarea de pe contul de Instagram al organizaţiei Tennis Europe, în care este anunţat succesul juniorului român
Parte din fotografiile de mai sus sunt făcute de Filip Jianu, prezent la finală – după cum ştim, el se pregăteşte la Bradenton, Academia lui Nick Bollettieri –  care l-a susţinut de pe margine pe tânărul lui compatriot, restul spectatorilor fiind evident fanii adversarului american

El a câştigat titlul după 6 victorii în care nu a pierdut decât un set şi a învins 4 capi de serie.

În finala categoriei Băieţi U14 disputată aseară, Alexandru – cotat cap de serie 1 – l-a învins pe Benjamin Kreynes (SUA) [12]: 6-3, 7-6(3)

Rezultatele lui Alex la Eddie Herr 2019:

Credit Foto: usta.com

Titlul este primul câştigat de un junior român la această categorie de vârstă – în proba Băieţilor – la Eddie Herr International, din 1993 încoace.

La alte categorii de vârstă, campioni români la Eddie Herr de-a lungul timpului au fost – din statisticile pe care le avem la dispoziţie, cu scuzele de rigoare dacă am omis pe cineva – Alina Tecşor – U16 / 1995, Mira Radu – U16 / 1996, Cătălin Gârd – U16 / 1997, Edina Gallovits – U18 / 2000, Florin Mergea – U18 / 2002,   Mihaela Buzărnescu – U 16 / 2003, Sorana Cîrstea – U14 / 2003, Monica Niculescu – U18 / 2004.

Unii dintre jucătorii de mai sus au avut cariere impresionante, alţii rezultate bune, alţii nu au ajuns în top 100 ATP sau WTA, dar cum spunea Emilio Sánchez, jucătorul spaniol care ajungea pe locul 7 ATP în 1990 şi câştiga titluri de Mare Şlem la dublu şi dublu mixt, fratele marii campioane, Arantxa Sánchez Vicario:

Orice copil care joacă tenis vrea să devină profesionist. Problema este că locuri disponibile sunt extrem de puţine, pentru că în tenis ai cam 100 de profesionişti şi aceştia nu se schimbă în fiecare an, astfel că nu ai câte o şansă în fiecare an ca să intri în top 100. Sunt cam 5 locuri disponibile anual, pentru toţi jucătorii din lume, de la toate toate academiile şi federaţiile.

Avem speranţe că atât Alexandru, cât şi colegii lui mai vârstnici – Filip Jianu, Nicholas Ionel, Edris Fetisleam, Cezar Creţu, Nini Dica, Sebastian Gima – ale căror rezultate sunt deja promiţătoare, poate şi alţii, căci surprize plăcute sunt oricând binevenite, vor reuşi să treacă prin furcile caudine ale circuitelor ITF, ATP Challenger şi să se numere printre cei care vor răzbate în zonele înalte ale clasamentului ATP.

Alex – neînsoţit de familie la acest turneu – a putut sa participe la Edie Herr International, pentru că a făcut parte din echipa ITF.
Federaţia Internaţională a suportat costurile prin programul GSDF (Grand Slam Development Funds). Programul ITF utilizează fonduri financiare pe care le direcţionează pentru sprijinul si dezvoltarea juniorilor din toată lumea.
Alexandru Coman a fost invitat în această echipă ca urmare a faptului că este numărul 1 la categoria de vârstă U14.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.