Embed from Getty Images
Ilie şi Guillermo, la mult timp după acel eveniment – Wimbledon 2005

Pe 26 septembrie 1977, Ilie Năstase – clasat atunci pe locul 11 ATP [primul lider ATP din istorie avea să încheie acel sezon în top 10, pe locul 9] – îl întâlnea în finala turneului ATP de la Aix en Provence (premii în valoare de 50.000 USD) pe Guillermo Vilas (2 ATP – cel mai bun loc ocupat în carieră, prima dată în aprilie 1975), care venea după o serie de 46 de victorii consecutive pe toate suprafeţele şi 53 consecutive pe zgură, aceeaşi suprafaţă pe care se disputa şi turneul din Franţa.

Doar că Ilie a folosit în acea finală o rachetă cu racordaj dublu – numit din această cauză “spaghetti” – care imprima mingii un spin (rotaţie, efect) suplimentar.

Năstase a fost unul dintre primii  jucători de top care au folosit acea inovaţie destul de repede după ce a fost inventată de către germanul Werner Fischer în 1971.

Date tehnice despre acel racordaj găsiţi aici, dar şi în videoclipul de la sfârşitul articolului, postat astăzi pe contul de YouTube al The Berliner Tennis Gallery, un site care postează articole foarte interesante despre istoria tenisului şi nu numai.

Ilie a câştigat primele două seturi ale finalei 6-1, 7-5 – pe vremea aceea, anumite finale se jucau în format 3 din 5 – scor la care Vilas s-a retras protestând tocmai împotriva acelui racordaj.

Ulterior, el a spus că doar cu acel racordaj ar fi putut fi învins în perioada respectivă şi a adăugat: 

Am fost complet deconcertat şi descurajat de traiectoria pe care o ia mingea. Trebuie să înţelegeţi că Năstase plus acea rachetă a fost pur şi simplu prea mult.

Să adăugăm că Vilas încheiase partida din semifinale cu doar două ore înainte ca finala să înceapă, după o victorie în 5 seturi la Eric Deblicker, care a folosit acelaşi tip de racordaj.
Rezultatele ulterioare tind să-i dea dreptate lui Guillermo, care a câştigat apoi alte 28 de partide consecutive pe zgură.

După acea finală, Ilie l-a mai învins o dată pe Guillermo, la Nancy 1981, palmaresul direct dintre cei doi oprindu-se la 7-5 pentru argentinian.

Acea finală a reprezentat şi sfârşitul acestui racordaj, pentru simplul motiv că antrenorul / managerul lui Vilas era în acea perioadă Ion Ţiriac. El a protestat în forţă la ITF şi cum atunci avea aceeaşi influenţă ca şi acum, Federaţia Internaţională a luat imediat decizia de a interzice odată pentru totdeauna racordajul dublu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.