Inès Ibbou este o jucătoare algeriană, în vârstă de 21 de ani, clasată pe locul 620 WTA, după ce a ocupat cel mai bun loc al carierei – 604 WTA – pe 23 septembrie 2019.
A câştigat două titluri la simplu în circuitul ITF: 10k (premii în valoare de 10.000 USD) Tlemcen 2013 (la doar 14 ani!) şi 15k Hammamet (anul trecut).
A jucat de 6 ori pentru ţara ei în Fed Cup, palmares: 3-3 (simplu şi dublu).
La junioare s-a clasat cel mai bine pe locul 23 în clasamentul ITF combinat al categoriei de vârstă, în 2016, având în palmares 5 titluri, dintre care două de Grad 2.
A fost considerată o jucătoare cu un potenţial important.

Galerie – 5 imagini cu Inès Ibbou

Ieri, ea a postat pe reţelele de socializare o scrisoare deschisă adresată lui Dominic Thiem, în legătură cu poziţia lui fermă împotriva ajutorării jucătorilor mai slab clasaţi, pe care austriacul a nuanţat-o ulterior.

Scrisoarea este formulată sub forma unui subtitraj al unui videoclip care durează 9’22” şi înfăţişează aspecte din viaţa şi cariera jucătoarei. Câteva fragmente, mai jos [integral, la sfârşitul articolului]:

Dragă Dominic,

După ce am citit ultima ta declaraţie, m-am întrebat cum ar fi arătat cariera mea, dacă aş fi fost în locul tău. Dacă aş fi avut şansa de a avea părinţi instructori de tenis, atunci când am luat pentru prima dată racheta în mână la 6 ani şi m-am îndrăgostit imediat de acest sport.
Dar eu am crescut într-o periferie a Algerului, într-o familie foarte modestă care nu ştia nimic despre acest sport.
Nu pot să nu-ţi spun, Dominic… dacă ai şti ce greu e să fii sportiv într-o ţară ca a mea.

Dar chiar dacă nu putem avea toţi părinţi care să fie instructori de tenis, desigur că putem să ne bazăm toţi pe o infrastructură corespunzătoare. Doar dacă nu cumva…
Ştii oare Dominic că nu există niciun turneu ITF, ATP sau WTA în Algeria? Ştii că nu există niciun antrenor de categorie internaţională în ţara mea sau nici măcar un singur teren acoperit?

Dar fii fără grijă, asta nu m-a împiedicat să-mi găsesc oportunităţi şi am devenit una dintre cele mai bune jucătoare din lume la 14 ani. La fel ca tine, am atins vârful la juniori. Nu ca tine în top 10 (Thiem a fost numărul 2 al juniorilor în 2011, după ce a câştigat 11 titluri, ultimul fiind şi cel mai important: Grad A Orange Bowl 2011, n.n.), dar am fost pe locul 23. Nu prea rău pentru o africană, nu? Nimeni din ţara mea nu ajunsese până acolo.

Acum am 21 de ani şi mă apropii de locul 600 WTA. Mă întreb, Dominic: cum o fi să ai un antrenor care te asistă la toate meciurile, un fizioterapeut, un mental coach? Îmi petrec majoritatea timpului singură. Îmi cumpăr cele mai ieftine bilete de avion, cu riscul de a face trei escale.
Îmi sacrific din timpul de antrenament şi de recuperare pentru a rezolva cererile de viză.
Trec de la hard la zgură de la o săptămână la alta pentru a-mi optimiza rutele şi a culege cât mai multe puncte posibile.

Ai la fel ca mine încălţămintea găurită la sfârşitul turneelor? Cum o fi Dominic să le faci părinţilor un cadou, să-i vezi mai des decât o singură dată pe an, să-ţi petreci ziua de naştere cu ei?

Pe teren ar trebui să fie decis viitorul meu în tenis, nu în conturile bancare.

Dragă Dominic, aceasta nu este realitatea ta, dar este a multora. Şi permite-mi să-ţi spun că nu datorită banilor tăi am supravieţuit până acum. Nu ţi-am cerut nimic. Această iniţiativă a fost lansată de nişte jucători generoşi care au dat dovadă de compasiune şi de clasă. De către campioni în toate ipostazele.
Această criză dezvăluie caracterele. Să ajuţi jucătorii, înseamnă să ajuţi tenisul.

Dominic, îţi repet, nu ţi-am cerut nimic. Doar puţin respect pentru sacrificiile pe care le-am făcut.
Jucători ca tine îmi insuflă dorinţa de a continua. Te rog, nu strica tot.

 Scrisoarea lui Inès  a avut un ecou imediat în lumea tenisului, jucători precum Venus Williams – “Eşti eroina mea” – sau Nick Kyrgios – “Respect” – comentând la postarea devenită virală (peste 63.000 de vizualizări doar pe Instagram, până la publicarea acestui articol).

Mai mult, preşedintele Algeriei, Abdelmadjid Tebboune, a postat  pe Twitter:

În niciun caz Algeria nu va irosi un talent sportiv ca Inès Ibbou, care este tânără şi are destule de oferit într-un domeniu în care algerienii excelează rar. Ministrul Tineretului şi Sportului se va îngriji de nevoile tale. Ai întregul meu sprijin.

Într-un interviu pe care jucătoarea i l-a acordat telefonic jurnalistei egiptene, Reem Abulleil, pentru cotidianul The National, ea a spus printre altele:

Trebuie să schimbăm ceva în sistem, sistemul este greşit. Poate ar fi timpul ca ITF, ATP şi WTA să lucreze împreună ca să facă ceva pentru jucători.
Am primit multe mesaje de la jucători care se chinuiesc, nu-şi pot asigura traiul din circuit. Cheltuim mai mult decât câştigăm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.