Andreea Roşca a încheiat săptămâna trecută neînvinsă, dar fără titlu câştigat. Această anomalie s-a petrecut deoarece finala turneului ITF W15 (premii în valoare de 15.000 USD), care s-a disputat pe zgură, la Antalya nu s-a mai jucat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Chiar şi aşa, Andreea a mai acumulat 6 puncte WTA, care îi vor asigura un progres de 13 locuri în clasamentul WTA. Dacă la începutul acestei săptămâni, ocupa locul 439 WTA, în cel de săptămâna viitoare se va clasa pe 426 (estimare, neoficial).

Acum o lună – mai precis pe 16 noiembrie – se clasa pe locul 517 în ierarhia WTA.
De atunci, a câştigat două turnee ITF W15 la Heraklion, 10 partide câştigate, s-a calificat în finala primului turneu din Antalya, pe care a pierdut-o, palmares 4 victorii şi o înfrângere, cărora li se adaugă cele 4 meciuri câştigate săptămâna trecută.

Aşadar, un bilanţ de 18 victorii şi o înfrângere şi un progres de 91 de locuri în ierarhie, o lună calendaristică mai mult decât rodnică pentru jucătoarea noastră, care are acum în palmares 10 titluri câştigate la simplu, dintre care 3 doar în 2020.

La ultimul turneu le-a învins pe Zeynep Sonmez (Turcia, 629) în semifinale, Lina Gjorcheska (Macedonia de Nord, 348, clasament maxim: 170 WTA / 2017) în sferturi, Lara Pfeifer (Italia, -) în optimi şi Manca Pislak (Slovenia, 604) în turul 1. Trei victorii au fost obţinute în două seturi, cea din optimi, după abandonul adversarei.

Victoria în faţa Linei Gjorcheska este una dintre cele trei obţinute în faţa unor jucătoare clasate mai bine decât ea, în această serie de 18, primele două, în faţa italiencei Martina Colmegna (496) – Andreea a abordat acel turneu de pe locul 515 – în finala primului turneu de la Heraklion şi a compatrioatei Ioana Roşca (377) în sferturile celui de-al doilea turneu din Creta.

Nu este în intenţia noastră să minimalizăm prin această statistică meritele Andreei, ci doar să ne exprimăm speranţa că anul viitor ea va ridica ştacheta, mai ales că jucătoarea născută pe 21 martie 1999 are un clasament maxim: 274 WTA / 13 martie 2019 şi printre titlurile menţionate mai sus se numără şi unul la categoria superioară, W25 Torino 2018, care la vremea respectivă atrăgea atenţia şi presei internaţionale.

*

La ultimul turneu de la Antalya, trei junioare românce au reuşit premiere sau rezultate dătătoare de speranţă:

  • Ioana Zvonaru – 16 ani împliniţi pe 6 ianuarie, locul 289 în clasamentul ITF al categoriei de vârstă – a obţinut a doua victorie pe un tablou principal din circuitul profesionist, acum în faţa Daria Kruzhkova (Rusia, 615 WTA, fostă 482, 22 de ani). Pe prima o obţinuse în noiembrie 2019, tot la Antalya
  • Simona Ogescu – 18 ani împliniţi pe 5 octombrie, 1229 WTA, a legat pentru prima dată două victorii pe un tablou principal ITF, cea din optimi fiind una preţioasă, în faţa lui Ipek Oz (Turcia, 515), cea care o învingea pe Andreea Roşca în finala de săptămâna trecută
  • Maria Sara Popa – 15 ani împliniţi pe 29 iulie, 589 ITF junioare – s-a calificat pe primul tablou principal al carierei în circuitul senioarelor şi a pierdut greu – 4-6 în decisiv – în primul tur, în faţa unei jucătoare în vârstă de 20 de ani, Gergana Topalova (459), care are trei titluri ITF în palmares

Dacă alăturăm aceste rezultate, celor obţinute de Anca Todoni în circuitul profesionist, parcă se întrevede o rază de lumină în tenisul feminin din România.
Sănătoase să fie cele menţionate în acest articol şi colegele lor de generaţie, despre care am vorbit în alte ocazii, iar noi le vom urmări evoluţiile cu speranţă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.