Ultima dată vorbeam despre Cezar Creţu (19 ani, născut pe 24 aprilie 2001) atunci când, la sfârşitul anului trecut, se califica pentru a 5-a oară în sferturile de finală ale unui turneu din circuitul profesionist.
Acel turneu îi asigura un progres până pe locul 830 ATP, adică un maxim al clasamentului.

Săptămâna aceasta joacă din nou în Antalya – tot un turneu ITF M15 (premii în valoare de 15.000 USD) – şi după ce a promovat din calificări, cu victorii la jucători clasaţi pe locurile 1330 ATP, 792 – Nicolo Turchetti (24 de ani) – şi 1201 – George Botezan, astăzi a câştigat în primul tur (R32):

Cezar Creţu (834) [Q] – Genaro Alberto Olivieri (Argentina, 416, clasament maxim: 382 / februarie 2020, 22 de ani) [8] 7-5, 6-1 în 1h43′

Aşadar, până acum, o victorie la un jucător mai bine clasat şi una la altul mult mai bine clasat, ambii mult mai experimentaţi decât el.

Cezar acumulează deocamdată 1 punct ATP, iar adversarul din optimile de finală urmează să-i fie decis.

Victor şi Cezar, după victoria de astăzi
Îi mulţumim şi pe această cale lui Cezar pentru fotografie

După cum ştim, Cezar este elev al Academiei Victor Hănescu din Bucureşti, iar la acest turneu este însoţit de însuşi proprietarul Academiei, care îi este alături pentru prima dată peste hotare. Prima dată îl însoţise pe Cezar la ATP Challenger Iaşi 2020 – oraşul natal al tânărului jucător – atunci când acesta obţinea cea mai importantă victorie a carierei.

Spune şi aceasta ceva despre necesitatea ca un jucător în formare să aibă lângă el un antrenor, în cazul de faţă un fost reprezentant emblematic al tenisului românesc: Victor Hănescu a avut un maxim al clasamentului 26 ATP / 6 iulie 2009, a câştigat un titlu ATP la simplu, după cinci finale disputate şi două la dublu, după patru finale. De asemenea, s-a calificat în sferturile de finală ale Roland Garros 2005.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.