ACTUALIZARE

Sorana Cîrstea a început noul sezon cu un titlu.

Sorana, campioană şi în timpul finalei
Videoclip cu mingea de meci, la sfârşitul ştirii
Credit: habtoortennis.com
În ultima fotografie: Sorana a ieşit aseară în oraş cu buna ei prietenă, Sania Mirza

Precizăm încă o dată că turneul ITF de la Dubai este parte componentă a sezonului 2021. Dacă în anii trecuţi, sezonul se încheia cu unul dintre cele două Turnee Finale – cel principal sau Elite Trophy – în 2020, acestea nedisputându-se, sezonul s-a încheiat cu ultimul turneu disputat în circuit, WTA International Linz.
De altfel, într-un clasament oficial WTA Race to Shenzhen 2021, Sorana conduce acum cu 150 de puncte. Site-ul WTA, însă, nu mai publică această ierarhie decât la începutul anului, când încep turneele WTA. Punctele îi vor fi contabilizate oficial, atunci.

Discuţia despre valoarea titlului n-ar trebui lungită prea mult, căci evident este mai bine să termini săptămâna neînvins, decât invers. Categoria 100k+H este cea mai înaltă din circuitul ITF, doar turneele WTA 125k (Challlenger), stau între acestea şi circuitul principal.
Aşadar, un nivel, dacă nu foarte important, în orice caz, semnificativ.

Nivelul adversarelor învinse a fost, la fel, unul semnificativ: 4 dintre cele 5 au fost clasate mai bine decât ea, în ordine: Anna Blinkova (60), Barbora Krejcikova (65), Polona Hercog (52) şi Katerina Siniakova (64), iar a 5-a – Elisabetta Cocciaretto (118), s-a afirmat în acest sezon.

Contextul acestui titlu pentru jucătoarea noastră este unul important. Un spor de încredere pentru turneele de anul viitor, 150 de puncte WTA (cu 30 mai puţine decât primeşte o finalistă la un turneu WTA International / WTA 250, mai nou), traduse printr-un spor în clasament de 15 locuri, până pe 71 WTA (încă neoficial). Sigur, pentru o jucătoare care a avut un maxim al carierei 21 WTA / august 2013 nu pare cine ştie ce, dar ştim cu toţii, prin ce accidentări a trecut şi apoi ce probleme de reacomodare cu rigorile circuitului a avut.
Acesta este cel mai bun loc pe care îl va ocupa din luna februarie 2020 încoace, când a fost 69 WTA, timp de două săptămâni.

Dar cea mai importantă cred că este evoluţia ei în cele 5 partide. Pentru prima dată după multă vreme a respectat planul tactic, indiferent de scorul de pe tabelă şi avut două momente grele, în semifinale şi în finala de astăzi.
Astfel a reuşit să-şi etaleze jocul, revenind după erori care altă dată ar fi destabilizat-o.
Şi în plan mental a fost în progres. Rare au fost momentele de enervare şi de scădere a lucidităţii. Această stare s-a regăsit în joc, prin lipsă de precipitare, construcţie a jocului cu răbdare şi calm.

Evident că, mai mereu în cazul Soranei, suntem prevăzători atunci când o lăudăm, dar întotdeauna ne dorim să rămână în pasa bună, atunci când o găseşte.

Să mai adăugăm la capitolul statistici, că acesta este primul titlu pe care îl câştigă – indiferent de circuit – de la ITF 25k Bertioga (Brazilia) 2016.
De asemenea, este cel mai important pe care l-a cucerit în acest circuit, mai are în palmares două la categoria 100k – ambele în 2011 – dar fără ospitalitate, deci cu mai puţine puncte.

Singurul titlu WTA din palmaresul ei este cel de la Tashkent 2008. În circuitul ITF, cel de astăzi este al 9-lea.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Titlul turneului ITF W100+H (premii în valoare de 100.000 USD + ospitalitate) “Al Habtoor Tennis Challenge”, care s-a disputat la Dubai, pe hard, în aer liber (outdoor) rămâne în România.
După ce în 2019, Ana Bogdan devenea campioană, anul acesta a venit rândul Soranei Cîrstea să câştige turneul.

În finala disputată astăzi:

Sorana Cîrstea (86 WTA) – Katerina Siniakova (Cehia, 64) [5] 4-6, 6-3, 6-3

Partida a durat 2h2′.
Sorana a început bine, cu un break în jocul 2, în următorul a apărat o minge de re-break, astfel că a condus cu 3-0 şi 4-1. Dar de aici, Siniakova a jucat mult mai bine, Sorana a greşit mai mult şi următoarele 5 game-uri au fost ale jucătoarei din Cehia.
În setul al doilea, istoria părea să se repete – break Sorana în primul joc, re-break Siniakova în al 5-lea, scor 3-2 pentru româncă – doar că acum, avertizată de ce poate adversara, jucătoarea noastră a câştigat două din următoarele trei jocuri – toate, la primire – şi la 5-3 şi-a făcut serviciul.
Şi decisivul a început cu o serie de trei break-uri şi din nou Cîrstea a fost cea care a rămas în avantaj: 2-1. Ea şi l-a apărat în următoarele game-uri şi chiar i-a mai adăugat un break. Dar la 5-2 şi serviciul a avut un moment de absenţă şi a ratat primele 3 mingi de titlu (la prima a comis o dublă greşeală).
A închis însă finala, în jocul următor, la primire, convertind a 5-a minge de titlu.

Sorana a câştigat 100 din punctele jucate – 51 cu serviciul, 49 cu returul – profitând şi de cele 9 duble greşeli ale adversarei. Sorana a comis doar două duble greşeli, e adevărat în momente critice, cea de la minge de meci şi încă una în care a pierdut al doilea joc de serviciu din primul set. Siniakova a câştigat 89 de puncte.

Palmaresul direct este acum 4-0 pentru jucătoarea noastră.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.