Aflat într-o criză profundă de rezultate – o victorie şi 9 înfrângeri în 2021 – dar şi exprimându-şi deseori neplăcerea de a mai juca în circuit în actualele condiţii şi cu o atitudine nesportivă pe teren, Benoît Paire a fost exclus de FFT (Federaţia Franceză) din lotul olimpic.

Jucătorul ocupă acum locul 35 ATP, dar asta doar datorită îngheţării clasamentului. El ar fi avut toate şansele să-şi păstreze poziţia eligibilă până pe 14 iunie, clasamentele – valabil şi pentru WTA – de la acea dată (după Roland Garros) fiind cele pe baza cărora vor fi stabilite listele de acceptare la turneul din cadrul Olimpiadei de la Tokyo (24-30 iulie).
Paire ar fi fost astfel eligibil pentru Olimpiadă din poziţia a 4-a, după Gaël Monfils (15), Ugo Humbert (31) şi Adrian Mannarino (34).

Naţiunile au dreptul la 6 jucători la masculin şi 6 la feminin, dintre care câte 4 în probele de simplu, câte 4 – două perechi – la dublu masculin şi feminin şi două la dublu mixt.
Listele de acceptare vor fi alcătuite în baza clasamentului din 14 iunie până la completarea tablourilor de 64 de jucători în probele de simplu, 32 de echipe în cele de dublu şi 16 la dublu mixt.

Acestor condiţii li se adaugă şi aceea că jucătorul să fi fost nominalizat în lotul final al reprezentativei naţionale – şi să fie prezent – la competiţiile pe echipe – Davis Cup, Billie Jean King Cup – de trei ori în ciclul olimpic, cu condiţia suplimentară ca una dintre nominalizări să fie în ultimii doi ani [2019, 2020, dar Jocurile au fost amânate] sau de două ori, în cazul în care se activează excepţiile duratei serviciului adus naţionalei [cel puţin, 20 de nominalizări de-a lungul carierei] sau cea a prezenţei acesteia în Grupele Zonale pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

Condiţiile de eligibilitate şi organizarea
turneului olimpic (datele calendaristice sunt pentru 2020, dar restul tămâne valabil)
– Document ITF

Revenind la Benoît Paire, Comitetul Executiv al Federaţiei Franceze, după ce s-a consultat cu Nicolas Escude – directorul tehnic al Federaţiei – şi cu Sebastian Grosjean – căpitanul echipei de Davis Cup –  a reţinut în motivarea excluderii atât declaraţiile sale de după eliminarea în primul tur al Masters 1000 Monte-Carlo, dar şi comportarea scandaloasă de la ATP 250 Buenos Aires şi a concluzionat:

Comportamentul său de anul acesta complet deplasat, a adus o gravă atingere valorilor sportive, imaginii tenisului şi este incompatibilă cu spiritul olimpic.

Dar Federaţia şi-a oferit şi sprijinul pentru a-l ajuta să traverseze perioada actuală, care îi ridică evident probleme mari şi astfel să-şi regăsească serenitatea, încrederea, pentru ca pe viitor comportamentul său să se ridice la nivelul talentului pe care îl are.

Acum pentru locul 4 disponibil la simplu în echipa Franţei concurează Jeremy Chardy (51) şi Richard Gasquet (52).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.