Implicare totală a celor doi învinşi din semifinale, în finala pentru medalia de bronz a probei de simplu masculin la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Câştig de cauză a avut Pablo Carreño Busta, el fiind jucătorul care s-a refăcut fizic mai bine şi a trecut mai uşor peste eşecul de ieri. A fost mai calm, mai aşezat în abordarea punctelor şi a ştiut să treacă peste momentele de cumpănă, cel mai important, mingea de meci ratată în setul al doilea.

Embed from Getty Images

Demnă de toată admiraţia şi atitudinea lui Novak Djokovic, care vădit obosit, la sfârşitul partidei, chiar epuizat, a luptat cu îndârjire pentru un bronz olimpic adus Serbiei. A fost stingherit în demersul său, nu numai de starea fizică, ci şi de frustrarea, pe care a arătat-o şi în meciul precedent. Deşi într-un interviu acordat acum câteva zile spunea că presiunea este o stare firească pentru un jucător care-şi doreşte performanţă, aici se pare că tocmai aceasta l-a împiedicat să-şi atingă obiectivele.

Embed from Getty Images

Pablo Carreño Busta a obţinut a doua victorie a carierei în faţa unui lider al ierarhiei ATP, prima la capătul unui meci întreg, a 4-a în faţa unui jucător din top 5 ATP şi a 9-a în faţa unuia din top 10.
De subliniat încă o dată, că la turneul olimpic, în sferturi îl eliminase şi pe numărul 2 al ierarhiei, Daniil Medvedev.

El a adus Spaniei a 13-a medalie olimpică şi a 4-a la simplu masculin, după cea de aur cucerită de Rafael Nadal în 2008, la Beijing şi cele de argint ale lui Jordi Arese, la Barcelona 1992 şi Sergi Bruguera, la Atlanta 1996.

Pablo Carreño Busta (Spania, 11 ATP) [6]Novak Djokovic (Serbia, 1) [1] 6-4, 6-7(6), 6-3

Partida a durat 2h49′
Djokovic a ratat două mingi de break în jocul al doilea şi încă una în al 4-lea, pentru ca în al 5-lea, Carreño să facă un break la zero. Jucătorul spaniol a ratat două şanse de a închide setul la 5-3, aflat la primire, pentru ca în următorul să revină de la 15-40 cu patru puncte câştigate la rând, anulând astfel două mingi de re-break şi de 5 egal ale numărului 1 ATP.
În setul al doilea au lipsit mingile de break, astfel că s-a ajuns la un tie-break început mai bine de Djokovic: 4-1. Carreño a ridicat însă nivelul jocului şi la 6-5 a avut o minge de meci, anulată de un as al jucătorului sârb, care a câştigat şi următoarele două puncte, egalând situaţia la seturi.
În decisiv, Nole a ratat o minge de break în primul joc.
La una din egalităţi, a aruncat racheta în tribune, noroc că acestea erau depopulate în acea zonă, pentru că altfel istoria de la US Open, tot cu acelaşi adversar în faţă, s-ar fi repetat. Aici nu a primit nici măcar un avertisment, ceea ce a stârnit protestele lui Pablo, mai ales că ulterior Nole a primit unul pentru brutalizarea rachetei:

Dar enervarea – în acest set, starea de frustrare a lui Nole a fost permanentă, iată că nici legendele nu învaţă mereu din lecţiile trecutului, chiar şi a celui recent – a fost contraproductivă şi în jocul următor şi-a pierdut serviciul.
Acela a fost şi break-ul care a decis soarta partidei, pentru că Djokovic nu şi-a mai creat nicio şansă de re-break. În schimb, a opus o frumoasă rezistenţă în ultimul joc, atunci când a salvat alte 4 mingi de meci, pe care Carreño şi le procura sistematic cu aşi.

Ordinea de joc – 31.07 – JO Tokyo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.