Patricia Ţig începea sezonul 2019 după o pauză de un an şi jumătate, pentru că în noiembrie 2018 o năştea pe Sofia.
Ea aborda primul turneu ITF pe care l-a disputat în luna aprilie fără clasament WTA [a beneficiat de clasament protejat], şi încheia anul pe locul 114, după un început excelent în circuitul ITF, urmat de calificarea în a doua finală WTA a carierei – la International Bucureşti – şi primul titlu WTA 125k al carierei – la Karlsruhe.

La începutul lui 2020 ne întrebam – cu speranţă – dacă îşi va continua urcuşul?

Şi începutul a fost unul promiţător, cu excepţia Australian Open: a jucat două finale ITF W25, iar înaintea întreruperii a mai apucat să se califice în semifinale la WTA International Hua Hin, rezultat care i-a asigurat revenirea în top 100 [172 de puncte WTA în această parte a sezonului].

După reluarea tenisului, i-au trebuit patru turnee ca să-şi regăsească ritmul – o singură victorie la US Open – totuşi, prima pe un tablou principal al unui turneu de Grand Slam -, după înfrângeri în primul tur la International Palermo, Praga şi “Western & Southern Open” [secvenţă care i-a adus 73 de puncte WTA].

Pe al 5-lea – International Istanbul – l-a câştigat şi acesta a devenit şi primul titlu WTA al carierei [280 de puncte]. Rezultat pe care l-a confirmat la Roland Garros – ultimul turneu pe care l-a jucat – cu încă două victorii [130 de puncte].

Aşadar, un total de 655 de puncte WTA, premii financiare în valoare de 324.965 USD şi un maxim al carierei – 56 WTA – pe care şi l-a îmbunătăţit de mai multe ori în a doua jumătate a sezonului.
Ea este acum a doua jucătoare româncă în ierarhia WTA, ceea ce reprezintă – încă – o performanţă în sine.

Jucătoarele românce în sezonul 2020 – 1. Simona Halep

Ieri a venit şi recunoaşterea din partea WTA, nominalizarea printre cele 4 jucătoare propuse la categoria “Revenirea anului”.

Înainte de a parcurge câteva din statisticile la care Patricia este fruntaşă în acest sezon, ne mai punem încă o dată întrebarea de la început. Va mai reuşi ea încă o dată să progreseze în viitorul sezon?

Mijloacele tehnice şi ştiinţa le are, fără doar şi poate, pentru zone mai înalte ale clasamentului. Cu o abordare mai senină a jocului, cu siguranţă are şanse mari să reuşească.
Pentru că până la urmă destui factori de presiune ar trebui să se atenueze.
Pe de o parte este alături de familie la majoritatea turneelor: fostul important jucător român, soţul ei, Răzvan Sabău (fost 74 ATP / septembrie 2005) este mereu lângă ea ca antrenor, iar Sofia a fost deseori cu ei.

Pe de alta, a demonstrat prin această spectaculoasă revenire, ce ştie şi cât de bine poate să lupte.
Evident, loc de progres în joc, în ierarhie şi de alte rezultate bune, mai este, dar exprimarea în teren, constanţa şi eficienţa ar avea mult de câştigat, dacă ar da dovadă de mai multă serenitate în momentele importante ale meciurilor.

Şi poate o selecţie mai judicioasă a evenimentelor pe care le va disputa – calitate în detrimentul cantităţii – ar fi prielnică pentru a se proteja de accidentări, care nu au ocolit-o în aceşti doi ani, din fericire, niciuna nefiind gravă.

În statisticile sezonului 2020, publicate de site-ul WTA, Patricia ocupă locuri fruntaşe – printre altele – la următoarele capitole:

  • locul 1 – dintre jucătoarele clasate în top 100 – în ierarhia mingilor de break convertite, cu un procentaj de 58,8%
  • locul 2 – dintre jucătoarele clasate în top 100 – în ierarhia punctelor câştigate la primire, cu un procentaj de 48,8%, după Simona Halep – 50,3%
  • locul 3 – dintre jucătoarele clasate în top 100 – în ierarhia jocurilor câştigate la primire, cu un procentaj de 48,7%, după Simona Halep – 50,4% şi Iga Swiatek – 50,3%

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.