Marion Bartoli – campioană la Wimbledon 2013, finalistă tot acolo în 2007, clasament maxim 7 WTA / 2012, retasă în 2013, din octombrie 2019 antrenoare a Jelenei Ostapenko – a declanşat o polemică, după ce a denigrat jucătorii de dublu în talk-show-ul “Match Point” de pe platforma Tennis Majors:

Ştiu că nu îmi voi face prieteni, dar cred că trebuie să mă exprim: nu înţeleg de ce se dispută aceste turnee de dublu pe durata întregului sezon. Înţeleg să se joace la evenimentele de Mare Şlem şi la Olimpiadă, căci acestea fac parte din istoria tenisului, dar am văzut la turnee, jucători de dublu cu echipe formate din şase persoane.

Pe când jucam simplu, nu ne permiteam să plătim o echipă compusă din 6 membri, care să călătorească permanent cu noi.
De ce n-am redirecţiona aceşti bani [premiile financiare din probele de dublu, n.n.] jucătorilor din calificări sau celor care nu evoluează decât în Challenger-uri?
Pur şi simplu nu înţeleg, pentru că la dublu nu depui acelaşi efort ca la simplu.
Nu ştiu dacă ar trebui desfiinţate turneele de dublu, dar o soluţie ar fi să li se dea mai puţini bani jucătorilor.

Bartoli a avut cu certitudine dreptate într-o privinţă: aceea că nu-şi va face prieteni.

Primele reacţii nu au întârziat să apară şi desigur vor mai urma şi altele.

Gabriela Dabrowski (7 WTA la dublu), membră în Consiliul jucătoarelor WTA, a postat aseară un text lung pe reţele de socializare [integral, la sfârşitul articolului] pe care îl începe scriind că este şocată şi îl continuă cu o argumentaţie detaliată în care precizează printre altele că: 

  • componenţii unei echipe de dublu împart un premiu financiar care este 19% din cel al unui jucător de simplu 
  • că dublul este o ramură diferită a tenisului, un joc în care strategia joacă un rol mult mai important ca la simplu
  • despre pregătire ea spune că majoritatea jucătorilor de dublu evoluează şi la simplu şi că nu beneficiază de suficient timp rezervat pe terenurile de antrenament ale facilităţilor turneelor. În plus, ea adaugă că structura antrenamentelor este diferită, fiind orientată mai mult spre tactică şi strategie, decât spre rezistenţă
  • jucătoarea din Canada adaugă că surse financiare pentru a sprijini jucătorii din calificări sunt suficiente şi nu trebuie luaţi bani de la cei care oricum câştigă mărunţiş [peanuts] faţă de colegii lor de la simplu
  • ea abordează apoi problema promovării insuficiente a meciurilor de dublu, în condiţiile în care printre fani există un interes real, dar şi o frustrare că nu pot urmări meciuri de dublu televizate
  • în final, Gabriela o acuză pe Marion că dezinformează, precizând răspicat că nu există jucători de dublu care să aibă echipe de 6 oameni. Dimpotrivă, ei împart un antrenor cu încă un jucător sau cu mai mulţi şi asta din lipsă de bani

Şi fostul lider ATP la dublu – acum 3 ATP – Nicolas Mahut i-a răspuns acid compatrioatei lui [tweet-urile, la sfârşitul articolului]:

Dacă respectăm raţionamentul tău legat de efortul depus, eşti de părerea oare că nici femeile n-ar trebui să primească aceiaşi bani la turneele de Mare Şlem pentru că joacă doar două seturi din trei? Eu cred că dimpotrivă. Ai greşit ţinta.

şi:

Sunt gelos!!! Eu care credeam că am o echipă numeroasă… Spune-mi, te rog, cine are şase oameni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.