Astăzi au început alegerile pentru Consiliul Jucătorilor ITF.
Pentru cel al jucătoarelor – după cum ştim deja de ceva vreme – candidează pe locurile rezervate Europei, Oana Simion.
Pentru fiecare dintre cele două Consilii vor vota jucătorii şi jucătoarele care au împlinit 18 ani, cu clasament ATP nu mai sus de locul 351, WTA – nu mai sus de locul locul 151 – sau ITF, iar Oana va avea o concurenţă puternică, căci nu mai puţin de 9 jucătoare concurează pentru cele maxim două locuri pe care le poate ocupa Europa (fiecare regiune geografică va avea maxim doi reprezentanţi în Consiliu – lista candidatelor la sfârşitul ştirii).
Fiecare jucător va vota o singură dată pentru un singur coleg care candidează, din orice regiune, dar respectând genul (băieţii vor vota pentru Consililul Jucătorilor, iar fetele, pentru cel al Jucătoarelor).
Alegerile se vor încheia pe 10 iunie, pe 15 iunie urmând să fie anunţată componenţa celor două Consilii.
Cele mai mari şanse pentru a fi aleasă le are desigur Inès Ibbou, al cărei răspuns adresat lui Dominic Thiem a devenit viral, fiind urmat şi de alte contrareplici şi comentarii interesante, asupra cărora vom reveni într-un articol viitor, dacă vom găsi timpul necesar.
Oana a desfăşurat o campanie electorală intensă pe grupurile de social media destinate jucătorilor, unde a postat, a participat la dezbateri, sondaje, şi-a dezvoltat ideile din programul ei, pe care l-am prezentat atunci când şi-a lansat candidatura.
Ea a insistat pe faptul că jucătorii trebuie să plătească fizioterapeutul la multe dintre turnee – deşi regulamentul ITF precizează clar că organizatorii evenimentelor trebuie să asigure gratuit acest serviciu atât de necesar – dar şi necesitatea ca jucătorilor să li se plătească asigurări de către ITF: de sănătate, călătorie sau pentru evenimente ieşite din comun, cum a fost cazul actualei pandemii.
Un subiect pe care a insistat jucătoarea noastră, lider al clasamentului ITF din decembrie încoace, este mediatizarea practic inexistentă a propriilor jucători.
Aici adăugăm noi că ea, în calitate de lider nu a fost mediatizată deloc de către ITF, organizaţie care a înfiinţat acest clasament.
Mai mult, pentru a acoperi deficienţele circuitului, ITF nu pomeneşte niciodată despre problemele pe care le-a sesizat atât Oana, cât şi alte jucătoare, astfel că, spre exemplu, doar puţini fani ai tenisului ştiu că la foarte multe turnee nu există copii de mingi.
Nepromovându-şi jucătorii, realizările lor, dar şi problemele cu care se confruntă, în rândul fanilor neavizaţi apare deseori greşita percepţie că un jucător clasat dincolo de locul 200 este lipsit de valoare. Când mulţi dintre aceştia pur şi simplu nu au mijloacele materiale de a progresa într-unul din cele mai scumpe sporturi.
Şi mai grav, în toată discuţia din ultimele luni legată de ajutorul pe care ar trebui să-l primească jucătorii mai slab clasaţi, ITF nu a intervenit, de parcă ei nu evoluau în circuitul pe care respectiva organizaţie îl patronează.
Astfel, ei au fost puşi într-o poziţie jenantă de parcă ar fi “ai nimănui” şi ar cere bani de la jucătorii din top 100. Or, ei nu au făcut asta, ci doar au solicitat să le fie asigurată demnitatea profesională, căci şi ei sunt – să nu uităm – jucători profesionişti.
Aici pare destul de clar de ce ITF nu s-a implicat în dezbatere: ca să nu fie prinsă la mijloc între interesele jucătorilor din circuitul propriu şi organizatorii turneelor majore, căci ITF face parte din Comitetul turneelor de Mare Şlem.
Nu ne rămâne decât să sperăm că aleşii în cele două Consilii vor reuşi să-şi impună punctul de vedere şi să aducă, dacă nu schimbări radicale, măcar unele care să facă o diferenţă faţă de ce se întâmplă acum.
Deşi, dacă ne uiăm la cum a fost împărţit ajutorul ATP şi WTA către jucătorii care evoluează în circuitul ITF, adică în cea mai mare secretomanie, devenim pesimişti. Puteau să nu fie publicate sumele, dar măcar numele jucătoarelor care au beneficiat de acest sprijin. Aşa, s-a dat naştere la tot felul de speculaţii şi ştiri false. Repetăm şi aici: mai multe jucătoare din România au primit acest sprijin – contrar celor afirmate în presă – dar cum nu publicăm decât informaţii oficiale, nu putem să le dăm numele.