Prima semifinală care s-a disputat la Turneul Final ATP “Nitto ATP Finals“ a fost una care a atins aproape echilibrul perfect, cu decizii luate pe muchie de cuţit: la limită în primul set, dincolo de aceasta în tie-break-ul celui de-al doilea şi după o răsturnare de scor în tie-break-ul decisivului.
Dominic Thiem şi-a meritat pe deplin calificarea pentru al doilea an la rând în finala turneului – care a coincis cu a 300-a partidă câştigată în circuit – pentru că din nou el a fost jucătorul mai atent, mai scrupulos în gestionarea punctelor importante şi, la fel ca în partida cu Rafael Nadal din grupe, mai puternic din punct de vedere psihic.
Chiar dacă partida de astăzi nu s-a ridicat la nivelul tehnic al celei menţionate mai sus, firesc, dacă ţinem cont că s-a disputat în sistem eliminatoriu, a compensat prin dramatismul ei:

Embed from Getty Images

Dominic Thiem (3 ATP) [3] – Novak Djokovic (1) [1] 7-5, 6-7(10), 7-6(5)

Partida a durat 2h54′.
Singura minge de break pentru ambii jucători a venit pentru Thiem, – care a şi convertit-o, în jocul 11, în urma unei greşeli la fileu a lui Djokovic. Doar două jocuri în acest set au avut nevoie de prelungiri, dar au fost decise după prima egalitate.
Thiem a început şi setul al doilea mai bine: şi-a făcut ceva mai uşor jocurile de serviciu, iar în al 5-lea a ratat o minge de break. Dar Nole a crescut nivelul şi în jocul 8 a ratat prima lui minge de break din meci. A mai ratat două în al 11-lea, care au fost şi oportunităţi de a câştiga setul
Tie-break-ul a fost unul dramatic: mai întâi a condus Dominic cu 2-0, Nole a revenit 4-2, iar la 6-5 şi 7-6 – dublă greşeală – jucătorul austriac a ratat primele două mingi de meci. La 8-7, sârbul a ratat a 3-a ocazie de a câştiga setul şi astfel a avut de înfruntat alte două mingi de meci – la 8-9 şi 9-10. Le-a salvat şi pe acestea şi, în sfârşit, a pus capăt setului convertind a 4-a sa minge de set.
În decisiv, serviciile au mers strună şi până la 3-3, în niciun joc cel aflat la primire nu a câştigat mai mult de un punct. Până în tie-break, doar jocul de serviciu cu care Nole a egalat la 4, s-a jucat la avantaje.
Şi în al doilea tie-break al partidei am avut parte de dramatism, căci după ce Djokovic câştigase primele patru puncte, părea că se va desprinde în câştigător. Dar psihicul de fier al lui Dominic şi-a spus din nou cuvântul. La fel ca în partidele cu Tsitsipas şi Nadal din grupe a revenit, acum cu şase puncte câştigate la rând. Iar după ce a ratat a 5-a minge de finală, a convertit-o pe ultima.

Embed from Getty Images

Palmaresul direct a devenit acum 7-5 pentru Djokovic, dar Thiem l-a învins din nou aici, la fel cum o făcea anul trecut în grupe, când revenea de la 1-4 în tie-break-ul setului decisiv
Jucătorul austriac a obţinut astăzi a 32-a victorie în faţa unui jucător din top 10 ATP, a 20-a în faţa unuia din top 5 şi a 5-a în faţa unui lider ATP, a doua a sezonului, după ce în sferturile Australian Open îl învingea pe Rafael Nadal, atunci clasat pe locul 1.

El s-a calificat în a 3-a finală a sezonului – după cea pierdută la Australian Open şi cea câştigată la US Open – a 10-a pe hard, palmares 6-3 şi a 28-a a carierei, palmares 17-10:

  • 4 de Grand Slam: 1-3
  • 2 la Turneul Final ATP: 0-1, Londra 2019
  • 3 ATP Masters 1000: 1-2
  • 6 ATP 500 Series: 5-1
  • 13 ATP 250 Series: 10-3

De-acum este cert că, fie Dominic Thiem, fie unul dintre protagoniştii celei de-a doua semifinale – Daniil Medvedev sau Rafael Nadal – va deveni pentru prima dată campion la Turneul Final.
Această situaţie se repetă pentru al 5-lea an la rând:
2016 – Andy Murray; 2017 – Grigor Dimitrov; 2018 – Alexander Zverev, 2019 – Stefanos Tsitsipas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.