Graham Bensinger a venit pentru două zile la Belgrad pentru a-l intervieva pe Nole

Într-un interviu acordat emisiunii “In Depth with Graham Bensinger” [videoclipuri cu pasaje, dar şi cu întâlnirea celor doi pe teren, la sfârşitul articolului], Novak Djokovic a abordat împreună cu jurnalistul american câteva subiecte interesante, printre care:

  • cel al recordului de titluri majore câştigate, capitol la care se clasează acum pe locul 3 cu 17 reuşite, fiind devansat de Roger Federer – 20 şi Rafael Nadal – 19, dar şi cel al numărului de săptămâni petrecute în fruntea ierarhiei ATP, unde cu 282 de săptămâni la activ s-a apropiat de ocupantul locului 2, Pete Sampras – 286. Şi aici Primul este Roger cu 310 săptămâni:

Sunt mereu încrezător în forţele mele. Cred că încrederea vine din claritate, care la rândul ei este rezultatul dragostei şi bucuriei pentru ce faci în viaţă.
Da, cred că mai am mult de realizat în sport şi am încredere că voi doborî ambele recorduri.
Acestea sunt ţelurile mele. Dar în acelaşi timp, nu sunt singurele lucruri de care mă simt motivat în fiecare zi, pentru că nu ar fi sustenabil.
Ţelul care mă ajută să continui este acela de a-mi dezvolta mereu personalitatea.

  • întrebat dacă se vede jucând la 40 de ani, Nole a răspuns: 

Nu cred în limite. Limitele sunt doar iluzii ale ego-ului şi ale minţii. Vreau să joc încă multă vreme, dar în acelaşi timp trebuie să-mi păstrez principiile corecte şi rutina pentru a fi sănătos şi a rămâne împăcat cu trupul, mintea şi sufletul.
Sunt conştient că nu voi mai putea păstra aceeaşi intensitate a turneelor jucate şi a călătoriilor deci e posibil să joc până la 40 de ani, dar concentrându-mă la turneele importante pentru mine.

  • Nole apreciază că cel mai trist moment al carierei sale a fost când a pierdut în primul tur al turneului olimpic de la Rio de Janeiro, în faţa lui Juan Martín Del Potro (cel care avea să câştige titlul): 6-7(4), 6-7(2) [videoclip la sfârşitul articolului]:

Venisem acolo cu aşteptări uriaşe, eram pe locul 1 ATP şi câştigasem 4 titluri de Mare Şlem consecutive [videoclip la sfârşitul articolului, cu finala câştigată pentru Marele Şlem al carierei]. Eram la apogeul carierei şi în ce priveşte jocul, felul în care mă simţeam. Îmi spuneam că dacă voi câştiga un titlu olimpic vreodată, atunci era momentul să o fac.
Dar a fost şi mai trist pentru că Jocurile Olimpice sunt cel mai important eveniment în lumea sportului.

  • despre tentaţia altei cetăţenii:

După ce obţinusem rezultate foarte bune la juniori, am primit o ofertă de a-mi lua cetăţenia britanică. Oferta era foarte tentantă şi ne-ar fi rezolvat toate problemele, dar am refuzat-o.

  • despre regimul său alimentar:

Nu folosesc alimente care necesită multă energie pentru a fi digerate, mai ales în prima parte a zilei, căci atunci am nevoie de cele mai multe resurse pentru că mă antrenez. Mănânc cereale, quinoa, mei, orez, cartofi dulci gătiţi în abur sau fierţi.
Schimbarea regimului alimentar – eliminarea glutenului, a produselor lactate, a zahărului rafinat – mi-a permis să scap de alergii.
Îmi încep ziua cu apă călduţă şi lămâie pentru a-mi detoxifia organismul, apoi beau – tot pe stomacul gol – suc de ţelină şi continui cu un smothie verde de alge şi cu fructe.

  • întrebat dacă îşi doreşte încă un copil, Nole a răspuns că el vrea, dar nu pentru moment

Galerie videoclipuri (7)
5 extrase din interviu,
înregistrarea integrală a finalei Roland Garros 2016,
partida din primul tur al turneului olimpic Rio de Janeiro 2016LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.