Vorbeam zilele trecute despre evoluţia ieşită din comun al lui Rafael Nadal la Roland Garros.

Prima dintre cele două sincope ale palmaresului 93-2 (a 3-a partidă a pierdut-o prin neprezentare) a fost cea de la ediţia 2009, când – din poziţia de lider al ierarhiei ATP – a pierdut, pe 30 mai în optimile de finală, în faţa suedezului Robin Söderling (25 ATP, clasament maxim: 4 ATP / 2010) [23]: 6-2, 6-7(2), 6-4, 7-6(2) [videoclip cu momentele importante ale partidei, la sfârşitul ştirii].

 

Embed from Getty Images

Rafa avea să împlinească 23 de ani pe 3 iunie, iar Robin, 25 de ani, în august. 
Rezultatul a fost considerat la vremea respectivă o mare surpriză, căci spaniolul era neînvins aici şi câştigase primele patru ediţii la care participase. Dar Söderling a confirmat acel rezultat, a ajuns până în finală – unde a fost învins de Roger Federer – pentru ca la ediţia următoare să repete performanţa, fiind învins în meciul pentru titlu chiar de Rafa: 6-4, 6-2, 6-4 [videoclip cu înregistrarea integrală a finalei, la sfârşitul ştirii]. Nadal îşi începea atunci o nouă serie – acum de cinci titluri la Roland Garros – 2010-2014.

 

Embed from Getty Images

Galerie videoclipuri, la sfârşitul ştirii

Acum a venit şi explicaţia acelei înfrângeri surprinzătoare de la un jucător neutru în chestiunea respectivă.

Invitat pe canalul de Twitch [live stream] al lui Gaël Monfils, Jo-Wilfried Tsonga a spus:

Rafa nu va vorbi niciodată despre asta, dar atunci toţi ştiam că avea dureri în gât [angină] şi nu se simţea deloc bine. Aceasta este realitatea.

Desigur, nimeni nu-şi propune să minimizeze performanţa de excepţie a suedezului – mai ales că el l-a mai învins încă o dată  pe Nadal în acel an, în grupele Turneului Final ATP: 6-4, 6-4 – dar informaţia venită din culise are valoarea ei.

Palamaresul direct final a fost 6-2 pentru Nadal, Söderling jucând ultimul meci din circuit în 2011, când încă nu împlinise 27 de ani – după ce s-a îmbolnăvit de mononucleoză. Totuşi, el şi-a anunţat oficial retragerea doar în 2015.

Rafa a declarat câteva zile mai târziu forfait pentru Wimbledon – unde era deţinătorul titlului – din cauza unei accidentări la genunchi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.