Lângă Iaşi, în comuna Miroslava, va fi construit Centrul Regional de Tenis al Federaţiei, una dintre cele mai moderne baze de tenis din Europa.
Iniţiativa şi efortul care au stat la baza întocmirii proiectului şi a celorlalte demersuri au fost cele ale grupului de firme “Nera Computers”, a cărui implicare în tenisul românesc va deveni astfel masivă, după ce în luna septembrie a organizat cel mai puternic turneu în ţara noastră de anul acesta, pe care l-a dus la bun sfârşit în condiţiile neprielnice de care am avut cu toţii parte în 2020.
Parte din viziunea care a stat la baza acestui proiect, inedit pentru România, a fost expusă de Andrei Oriţa, directorul general al grupului de firme menţionat, într-un interviu acordat în luna februarie.
Viitorul Centru Regional de Tenis de la Iaşi
Odată realizat la standardele pe care le vom prezenta în continuare, Centrul Regional va juca rolul de Academie, dar va găzdui şi turnee de tenis naţionale şi internaţionale pentru toate categoriile de vârstă, în toate circuitele.
Centrul va fi construit pe un teren de 44.700 mp, care aparţine domeniului public al comunei Miroslava şi va fi dotat cu:
- Corp central multifuncţional ce va conţine:
- Spații pentru sportivi
- Alimentaţie publică
- Spaţii administrative
- Cazare pentru sportivi
- Săli de conferinţe
- Birouri
- Anexe
- 6 terenuri de tenis acoperite, care vor fi împărțite în două grupuri de câte trei: 3 terenuri pentru competiții, ce permit amplasarea de gradene (demontabile) și 3 terenuri de antrenament
- 6 terenuri exterioare de tenis cu suprafață hard, dimensionate conform standardelor internaţionale, pe latura de vest a amplasamentului. Terenurile vor fi delimitate cu garduri metalice
- 7 terenuri exterioare de tenis cu suprafață zgură, dimensionate conform standardelor internaţionale pe latura de sud a amplasamentului. Acestea vor fi prevăzute cu gradene pentru spectatori și vor fi împrejmuite cu garduri metalice
- 6 terenuri exterioare de touch tenis
- 1 teren exterior multisport
- Arena centrală
- Platforme și parcaje auto
- Alei pietonale
- Împrejmuire a incintei
Pe zonele suprafeţelor terenurilor, după execuția săpăturilor, ca straturi suport se vor realiza:
- pernă de pământ în grosime de 1.00 m în care se vor include două straturi de geogrile rigide, unul la partea inferioară iar celălalt la partea superioară;
- strat de balast stabilizat (4% lianţi hidraulici) cu grosimea de 25 cm;
- placa de pardoseală din beton armat C25/30, cu grosimea de 18 cm sau strat de asfalt cu grosimea de 12 cm
Zona destinată sportivilor conține următoarele spații principale:
- Spațiu de distribuție și regrupare
- Vestiare pentru sportivi
- Vestiare separate pentru persoane cu dizabilități
- Vestiare pentru zona umedă
- Zona medicală (sală medici și infirmerie)
- Spații pentru depozitare (prosoape, lenjerie, alte accesorii)
- Spaţii tehnice și de serviciu
- Grupuri sanitare pentru public
Etajul 1 este organizat în trei mari zone:
Zona centrală destinată servirii mesei (restaurant și bar). Aceasta conține și grupuri sanitare și are legătură vizuală cu terenurile interioare, permițând vizionarea partidelor de tenis în curs de desfășurare.
Zona bucătăriei ce conține pe lângă bucătăria cu anexele sale și vestiare pentru personal și spații pentru depozitare.
Zona de antrenament fizic care conține spații multifuncționale cu aparate de exerciții fizice, anexe, grupuri sanitare. Acest spațiu este deservit de vestiarele amplasate la parter cu care există o legătură directă prin intermediul scării și a liftului (pentru persoane cu dizabilități)
Etajul 2 este destinat cazării de lungă durată a sportivilor, în camere de 2, 3 și 4 paturi. Suplimentar există spații comune (oficiu depozitări și spațiu de lectură).
Sunt amenajate 8 camere de câte 2 paturi, 9 camere de câte 3 paturi și 6 camere de câte 4 paturi (un total de 67 sportivi)
Etajul 3 este destinat cazării oficialilor, antrenorilor și a altor persoane venite pentru pregătire în apartamente cu 1, 2 sau 3 camere.
Sunt amenajate 5 apartamente cu 1 cameră, 10 apartamente cu 2 camere și 4 apartamente cu 3 camere.
De asemenea, proiectul incorporează o serie de măsuri menite îmbunătățirii calității mediului înconjurător și de creștere a eficienței energetice, precum:
- Utilizarea surselor regenerabile de energie
- Reducerea emisiilor de CO2 prin optimizarea funcţionării instalaţiilor şi a fluxurilor tehnologice
- Minimizarea la sursă a deșeurilor generate. Creșterea gradului de recuperare și reciclare a deșeurilor
Proiectul a fost depus pentru finanţare din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional. Termenul de finalizare al Centrului depinde de momentul în care va fi aprobată finanţarea. Vom reveni atunci când vom avea la dispoziţie date suplimentare.
Toate datele tehnice au fost extrase, cu acordul beneficiarului, din proiectul
SC SAM ideas srl, întocmit de Arh Sebastian Săvescu