Credit Foto: © Cédric Lecocq / FFT

Daniel Dobre, antrenorul Simonei Halep, a ajuns şi el în centrul atenţiei la turneul de la Roland Garros, odată cu traseul bun de până acum al deţinătoarei titlului, care este cel mai bine cotat cap de serie rămas în turneu.

Alex Sharp i-a luat un interviu pentru site-ul rolandgarros.com.

Autorul începe prin a-i prezenta cariera de jucător, Daniel Dobre având un maxim al clasamentului: 832 ATP / septembrie 1989, apoi pe cea de antrenor, cu rezultate deosebite în promovarea juniorilor.
Drumurile lui s-au mai intersectat cu cele ale Simonei, mai întâi în 2007 – când s-au întâlnit prima dată – şi apoi atunci când a făcut parte din team Halep, în 2014 şi 2016-2017 – alături de Darren Cahill – perioade din care antrenorul a rămas cu plăcuta amintire a victoriei categorice a jucătoarei noastre în faţa Serenei Williams la Turneul Final WTA 2014.

Simona a anunţat reluarea colaborării la Miami, spunând:

Am încredere în el, căci am avut o colaborare bună în trecut… Avem o conexiune bună şi asta face lucrurile mai uşoare.

Din punctul de vedere al lui Daniel evenimentele se văd în felul următor:

Comunitatea tenisului românesc e mică. Aşa că mereu intrăm în contact,  de exemplu la Fed Cup. Am avut plăcerea să fiu invitat la ziua ei sau atunci când a sărbătorit titlul de la Roland Garros, anul trecut.
Am păstrat mereu legătura. Dar am fost surprins că m-a contactat, eu fiind implicat în proiectele mele: clubul pe care îl am, juniorii cu care lucram. La fel cum fusesem surprins când am aflat că doreşte să lucreze singură.

Relaţia dintre noi nu se rezumă doar la antrenorat. Suntem prieteni. Este esenţial ca jucătorul să-şi exteriorizeze mereu dorinţele şi nevoile. Suntem foarte direcţi unul cu altul, avem cea mai bună comunicare posibilă.

Daniel a regăsit-o pe Simona schimbată:

Oamenii din jurul ei o privesc altfel,  este mai în largul ei în viaţa socială, are mulţi prieteni în circuit, vorbeşte cu mulţi antrenori. Este cu adevărat apreciată în această comunitate.
Şi înainte era incredibil de drăguţă, dar era mai interiorizată, considera că e mai uşor să-şi păstreze gândurile doar pentru ea. Acum este mult mai încrezătoare, nu numai pe teren, ci şi în afara lui.

Prima ţintă a Simonei este să nu aibă regrete: să nu plece de pe teren fără să ştie că a dat totul, că a luptat pentru fiecare punct, că a avut atitudinea potrivită.
Doar vedem cum atâţia capi de serie ies din turneu atât la feminin, cât şi la masculin.

Am mai observat că execută mai multe scurte decât înainte.

Despre modalitatea lor de lucru:

Întocmesc întotdeauna un plan. Cu multe dintre adversare a jucat, le cunoaşte, aşa că ştie deja cam ce are de făcut.
Ea are mereu prioritate în ce priveşte tactica, dar sunt mereu pregătit să adaug ceva nou şi am toate informaţiile pregătite.

Vorbesc în continuare cu Darren, el cunoaşte circuitul mai bine decât mine. El este cel care a găsit calea să scoată la lumină tot ce are Simona mai bun. Şi nu este vorba doar despre tenis, ci şi despre latura mentală şi cea emoţională.
Ea a reuşit să realizeze acestea cu el, doarece s-a exprimat mai mult, a acceptat să încerce lucruri noi, şi-a deschis mintea şi sufletul.
Eu nu pot fi Darren, încerc să abordez altfel anumite lucruri, urmând însă mereu aceeaşi cale.  Este calea Simonei. Aduc doar mici variaţii, astfel ca aceasta să rămână mereu proaspătă.

Este o perfecţionistă. Nu ai voie să faci greşeli. Să o antrenez pe Simona este visul meu şi sunt foarte mândru că l-am realizat.

Într-un fel, Darren este tatăl succesului ei, iar eu sunt unchiul.

Este incredibil ce realizări are la antrenamente, dar câteodată, în turneu, se crispează.
Ţelul meu primordial este să joace liber la meciuri, în majoritatea timpului, astfel încât să-şi poată exprima talentul.

Ştie să facă orice cu mingea, la fel ca Federer cu variaţia.

Dar vrea să conştientizeze singură toate acestea. Este foarte puternică şi, în general, îşi rezolvă singură problemele. Pe măsură ce avansează în turneu este bine să scăpăm de presiune şi de orice gânduri care complică situaţia.

Acum tendinţa este bună, dispoziţia ei psihică este cea potrivită pentru apărarea titlului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.