Barbora Krejcikova este cea care la Roland Garros 2021 a câştigat primul titlu de Grand Slam al carierei.

O victorie surprinzătoare în condiţiile în care din top 20 WTA a lipsit doar Simona Halep (3), iar Naomi Osaka (2) s-a retras din turneu.
Şi o ascensiune formidabilă a jucătoarei din Cehia, care înaintea ediţiei 2020 a turneului de la Roland Garros (septembrie – octombrie 2020) se clasa pe locul 114 WTA. Atunci ajungea în optimi şi după acea calificare mărturisea că nu mai avea speranţe să devină o jucătoare de top la simplu.

De 5 ori campioană de Grand Slam în probele pe echipe – de două ori la dublu feminin, mâine joacă şi în finala de dublu, şi de 3 ori la dublu mixt – Barbora şi-a consolidat acel rezultat din proba de simplu cu alte rezultate bune şi foarte bune, printre care finala de la  WTA 1000 Dubai (martie) 2021 şi titlul de la WTA 250 Strasbourg 2020primul al carierei, după o finală cu Sorana Cîrstea, deci acum se află într-o serie activă de 12 partide consecutive câştigate în circuit.

Astăzi şi-a completat palmaresul cu această colosală performanţă, obţinută de-abia la a 5-a prezenţă pe un tablou principal de Grand Slam, unde cel mai bun rezultat erau optimile de finală menţionate mai sus. Un rezultat care a copleşit-o în asemenea măsură încât nici nu a reuşit să se bucure prea tare, desigur şi pentru că a făcut referire – aşa cum face după fiecare victorie – la fosta ei antrenoare şi mentor, Jana Novotna, stinsă din viaţă în 2017:

În finala de astăzi, ea şi-a depăşit o adversară neaflată în plenitudinea forţelor fizice – ceea ce nu îi scade cu nimic din merite Barborei – Anastasia Pavlyuchenkova fiind afectată de o accidentare la coapsă, care a stingherit-o la serviciu şi în deplasare, dar care altfel a oferit o replică destul de solidă.

Barbora Krejcikova a devenit a 30-a jucătoare care câştigă titlul la Roland Garros în Era Open şi prima campioană din Cehia, de la Hanna Mandlikova în  1981 [foto 2]:

 

În a 9-a finală din Era Open dintre două jucătoare care îşi disputau pentru întâia oară titlul la un turneu de Grand Slam, a 6-a la Roland Garros, în prima a evoluat regretata noastră jucătoare Florenţa Mihai,  [sursă: @JeuSetMaths]:

Credit Foto: Jimmie48 Tennis Photography @roland garros, @wta, @australianopen, @itf
Galerie videoclipuri (3)

Barbora Krejcikova (33 WTA) – Anastasia Pavlyuchenkova (32) [31] 6-1, 2-6, 6-4

Partida a durat 1h58′.
Primele două seturi au fost dominate pe rând de fiecare jucătoare.
Pavlyuchenkova a început partida cu un break, dar Krejcikova le-a câştigat pe următoarele 6, doar două având nevoie de avantaje.
În al doilea, jucătoarea din Rusia s-a desprins la 5-1, cu break-uri în jocurile 2 şi 6, dar a ratat prima şansă de set, ca apoi să-şi piardă serviciul şi în pauza ce a urmat, să ceară intervenţia fizioterapeutului pentru o problemă la coapsă. A închis totuşi setul cu încă un break.
În decisiv, după un schimb de break-uri în jocurile 2 şi 3 – prima Krejcikova – jucătoarea din Cehia a câştigat încă o dată la primire – la zero – în al 7-lea şi tot ce a mai reuşit Pavlyuchenkova a fost să salveze două mingi de titlu la 3-5, cu serviciul, dar Barbora a câştigat finala în următorul, la a 4-a oportunitate.

Barbora Krejcikova (clasată pe cel mai bun loc al carierei, 25 de ani împliniţi pe 25 decembrie) va urca datorită celor 2000 de puncte pe locul 15 WTA şi va dobândi un premiu financiar în valoare de 1.400.000 €, iar Anastasia Pavlyuchenkova urmează să progreseze probabil pe locul 19 WTA (maxim: 13 WTA / iulie 2011) şi va fi recompensată cu 750.000 €.

Ordinea de joc – 12.06 – Roland Garros 2021

Galerie videoclipuri (3)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.