Novak Djokovic a câştigat a 7-a partidă la Roland Garros 2021 şi a devenit astfel pentru a 19-a oară campion la un turneu de Grand Slam.

La Roland Garros a devenit pentru a doua oară campion – după ediţia 2016 – şi astfel a completat al doilea Grand Slam al carierei, adică a câştigat de cel puţin două ori fiecare turneu major. Prima dată a deţinut simultan cele 4 titluri, dar cucerite în ani diferiţi: Wimbledon şi US Open 2015, Australian Open 2016. 


El devine astfel al treilea jucător din istorie care bifează această performanţă, după Rod Laver şi Roy Emerson, dar primul care o reuşeşte doar în Era Open [mai multe despre acest subiect].

Ocupă acum tot locul 3 în ierarhia titlurilor cucerite la turneele majore [foto 1] – după Roger Federer şi Rafael Nadal, cu 20 – dar s-a apropiat de ei.
În foto 2, vârsta la care ei au câştigat fiecare titlu:

De asemenea, Nole a bifat al 6-lea sezon în care a câştigat cel puţin două titluri majore.

 

 

 

 

 

În finala disputată astăzi:

Credit Foto: @rolandgarros, @atp, @australianopen, @espn

Novak Djokovic (1 ATP) [1] – Stefanos Tsitsipas (5) [5] 6-7(6), 2-6, 6-3, 6-2, 6-4

Partida a durat 4h11′.

 • după ce Djokovic câştigase primele puncte la serviciu, părea că este stăpân la acest capitol. Avusese şi două mingi de break în primul joc şi chiar dacă se împiedicase şi căzuse lângă fileu, nu a fost afectat.
  Dar partida a luat o întorsătură bruscă, prima şansă de break a lui Tsitsipas a venit la 5-4, aşadar fiind şi de set.
  Nole a salvat-o, a reuşit şi primul break din meci, pentru 6-5, dar şi-a pierdut imediat jocul de serviciu la 15.
  În tie-break, montagne russe-ul a continuat, căci jucătorul grec a condus cu 5-2, cel sârb a revenit cu 4 puncte consecutive, dar a ratat la rândul lui mingea de set, pentru ca următoarele două puncte ale manşei să fie câştigate de Tsitsipas
 • Stefanos a construit pe acest succes de etapă şi în setul al doilea, care a curs doar în favoarea lui şi în care a câştigat de două ori la primire – în jocurile 1 şi 7 – fără să aibă de înfruntat nicio minge de break
 • în setul al treilea, Nole a reuşit, în sfârşit, să preia iniţiativa, dar nu uşor, pentru că break-ul din jocul 4 – unicul din set – l-a obţinut după 6 egalităţi, el fructificând a 4-a şansă.
  Oricum, Stefanos nu i-a contestat acest avantaj pentru că în acest set nu a avut nicio şansă de a câştiga la primire
 • după ce în pauza dintre seturi, jucătorul grec a primit îngrijiri medicale pentru probleme în zona lombară, Djokovic şi-a accentuat dominarea în setul 4, în care şi-a câştigat primele două jocuri de retur pentru 4-0 – la acel scor a căzut şi Tsitsipas –  şi a pierdut doar 3 puncte la serviciu
 • în setul decisiv, un singur break a făcut diferenţa, cel al lui Djokovic din jocul al 3-lea şi din nou Tsitsipas nu a avut nicio ocazie de a câştiga la primire, la fel ca în precedentele două

Nole a devenit al 6-lea jucător din Era Open, care a câştigat o finală de Grand Slam revenind de la 0-2 la seturi:

Novak Djokovic a câştigat al treilea titlu din 2021 – primul la Australian Open, al doilea la ATP 250 Belgrad, al 17-lea pe zgură [foto 1] şi al 84-lea al carierei [foto 2]:

 • 19 de Mare Şlem
 • 5 Turnee Finale ATP
 • 36 Masters 1000
 • 14 ATP 500 Series
 • 10 ATP 250 Series

Djokovic a obţinut astăzi a 81-a victorie la Roland Garros [foto 1], a 310-a la turneele de Grand Slam şi a 961-a în circuit [foto 3]:

Suport statistic: @TennisMylife68 & @JeuSetMaths

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.