Novak Djokovic, liderul ierarhiei ATP l-a învins în semifinala de pe jumătatea superioară a tabloului Roland Garros 2021 pe Rafael Nadal, deţinătorul titlului, de 13 ori campion la turneul de Grand Slam pe zgură.
Semifinala a fost una superbă, cea mai bună propagandă posibilă făcută tenisului, jucată la un nivel extrem de ridicat, foarte multe puncte meritând să fie catalogate drept bijuterii ale acestui sport.
Ca să nu mai vorbim că spectacolul a fost unul total şi desfăşurarea scorului contribuind, mai ales în setul doi.

Laudele colegilor de circuite, ale specialiştilor curg în continuu de azi noapte, cea mai succintă şi mai percutantă descriere a meciului mi s-a părut cea a lui Andy Murray:

Nu se poate juca un tenis pe zgură mai bun ca acesta. Este perfect.

Dar şi cel amuzant, al lui Diego Schwartzman:

Oare noi jucăm acelaşi sport ca şi ei?

Novak Djokovic (1 ATP) [1]Rafael Nadal (3) [3] 3-6, 6-3, 7-6(4), 6-2 

Credit Foto: @rolandgarros, @atp, @australianopen

Partida a durat 4h11′.
Şi totuşi, partida începuse, parcă trasă la indigo cu finala din 2020, în care Rafa câştigase primul set la zero.
Acum deţinătorul titlului a condus cu 5-0 şi indiferent ce făcea Nole pe teren, nu îi era suficient ca să apară măcar pe tabelă.
Dar de la acel scor, finalistul ediţiei trecute a intrat în meci: a făcut primul break, a apărat primele 6 mingi de set.
Şi astfel, a fost pregătit pentru a prelua iniţiativa pe care nu a  mai cedat-o până la final. Nu i-a fost deloc uşor nici în setul al doilea, când s-a desprins după un schimb de break-uri, dar de la 4-2 a mai trebuit să apere 5 şanse de break ale lui Rafa şi cu atât mai puţin în al 3-lea, cel mai frumos, cel mai lung şi cel mai dramatic, pentru că Nole a salvat o minge de set la 5-6, aflat la serviciu. Djokovic a dominat tie-break-ul, dar Nadal mai avea un cuvânt de spus, după ce a început setul cu un break, pe care l-a consolidat pentru 2-0.
Acesta fost însă ultimul, pentru că Nole a câştigat următoarele 6 game-uri, în care nu a mai pierdut decât 6 puncte – jucând cel mai bun tenis al lui, o adevărată demonstraţie de forţă [videoclip cu momentele importante al partidei, la sfârşitul ştirii].

Palmaresul direct a devenit acum 30-28 în favoarea lui Djokovic.

La conferinţele de presă de după meci [videoclipuri cu extrase, la sfârşitul ştirii] cei doi au spus printre altele:

Nole:

Nu am fost prea nervos la 0-5. A fost foarte diferit faţă de anul trecut. Mi-am regăsit ritmul şi după 3-6 eram în meci.
A fost cel mai bun meci pe care l-am jucat la Roland Garros şi în top 3 pe care l-am disputat vreodată. Mi-l voi aminti mereu.

Rafa:

Jucătorul mai bun merită să câştige. A meritat să câştige. Astăzi nu a fost ziua mea. 
Oportunităţile mele de a câştiga aici nu sunt eterne. În sportul nostru trebuie să accepţi şi victoria şi înfrângerea.
Ştiu că nu pot câştiga acest turneu de 15, 18, 20 de ori.

Novak Djokovic (lider ATP timp de 324 de săptămâni [record] în 5 serii, prima dată pe 4 iulie 2011, 34 de ani împliniţi pe 22 mai) s-a calificat în:

 • a 29-a finală de Grand Slam [foto 1], palmares 18-10; este singurul jucător care s-a calificat cel puţin în 6 finale la fiecare turneu major [foto 2] şi a bifat al 10-lea sezon cu cel puţin două finale de Grand Slam [foto 3]: 

 • a 4-a a sezonului, după Australian Open, câştigată, ATP Masters 1000 Roma, pierdută şi ATP 250, Belgrad câştigată
 • a 30-a pe zgură, palmares 16-13
 • şi a 120-a a carierei, palmares 83-36:

  • 29 de Mare Şlem: 18-10
  • 7 Turnee Finale ATP: 5-2
  • 53 Masters 1000: 36-17
  • 17 ATP 500: 14-3
  • 14 ATP 250: 10-4

El a câştigat ieri a 80-a partidă la Roland Garros [foto 1], a 309-a la turneele de Grand Slam [foto 2] şi a 960-a în circuit [foto 3]:

Rafael Nadal, pe de altă parte, a răms evident cu cel mai bun procentaj la Roland Garros, el având acum un palmares victorii – înfrângeri: 105-3 (97,1%), precedentele două înfrângeri fiind la Robin Söderling în optimile ediţiei 2009 şi la acelaşi Novak Djokovic, în sferturile de finală ale ediţiei 2015:

Suport statistic: @TennisMyLife68

Astfel, după ce mai devreme se jucase semifinala de pe jumătatea inferioară a tabloului, finala ediţiei 2021 a Roland Garros se va disputa duminică şi va fi:

Novak Djokovic (1) [1]Stefanos Tsitsipas (5) [5]

Palmares direct: 5-2

Credit Info: itftennis.com

Ordinea de joc – 12.06 – Roland Garros 2021

Galerie videoclipuri (3)
Momentele importante ale partidei şiconferinţele de presă ale protagoniştilorLEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.