Credit Foto: usopen.org

ATP a convocat o şedinţă cu jucătorii, on-line, pe platforma Zoom, pe 10 iunie, la ora 17.00. Atunci ei vor fi informaţi despre propunerile ATP legate de noul calendar. Datele vor fi făcute publice ulterior.

După cum ştim, circuitul ATP este suspendat până pe 2 august, iar WTA până pe 26 iulie.

Cum evenimentele care se au în vedere a se disputa sunt toate combinate, presupunem că în discuţie sunt şi cele de sub egida WTA, căci din acea direcţie nu vin nici ştiri, nici comunicate de presă.

Câţiva analişti au coroborat datele făcute publice de către diferitele turnee şi cele obţinute pe surse şi au schiţat un posibil calendar (tot ce urmează este neoficial), plecând de la inconturnabilele două evenimente de Grand Slam:

 • US Open: 31 august – 13 septembrie 
 • Roland Garros: 20 septembrie – 4 octombrie sau 27 septembrie – 11 octombrie (mai probabil)
 • o idee care prinde contur este că evenimentul combinat ATP Masters 1000 / WTA Premier 5 de la Cincinnati (programat iniţial în perioada 16-23 august) să se dispute la aceeaşi dată, dar tot la New York, pentru a le scuti jucătorilor deplasări suplimentare.
  Acelaşi scenariu poate fi extins şi pentru ATP 500 Series / WTA International Washington (iniţial: 2-9 august)
 • iar în cele două săptămâni premergătoare Roland Garros ar putea să se joace ATP Masters 1000 / WTA Premier Mandatory Madrid (14-20 septembrie) şi ATP Masters 1000 / WTA Premier 5 Roma (21- 26 septembrie) [în cazul în care turneul de Grand Slam începe pe 27]

Un crochiu care ridică oricum multe semne de întrebare, de exemplu, cum va fi depăşită pauza inexistentă dintre circuitul american şi cel european, chiar dacă organizatorii US Open au decis deja să pună la dispoziţia jucătorilor curse charter, care să-i aducă la New York, dar şi să-i transporte de acolo spre următoarele locaţii care vor fi prinse în noul calendar.
Aici rezolvarea ar putea fi aceea că nu toţi jucătorii trebuie să participe la toate turneele, ceea ce probabil că le-ar fi oricum greu, după o pauză de 6 luni.

Mai sunt şi alte probleme, la fel de complexe, în afara celor strict legate de pandemie, printre care:

 • reticenţa multor jucători de a juca în faţa unor tribune goale, Roger Federer şi Rafael Nadal exprimându-se deja în acest sens
 • echipele diminuate ale jucătorilor, anunţate de organizatorii US Open, Donna Vekic spunând că dacă ideea fără public se mai poate discuta, aceea cu o echipă minimală, nu va fi acceptată de jucătorii de top.
  Amuzant este că afirmaţia simpaticei jucătoare croate vine în contextul polemicii din acest intersezon forţat, legată de cei care nu-şi pot permite echipă.
  Şi pentru că veni vorba de circuitul ITF, dacă problemele sunt atât de mari la cele principale (GS / ATP / WTA), acolo sunt atât de complicate – din cauza lipsei de resurse a organizatorilor de turnee şi a jucătorilor – încât nimeni nu se încumetă să facă proiecţii
 • drepturile de televizare: în cazul suprapunerii parţiale – chiar şi de câteva zile – a turneelor, situaţie care pare foarte probabilă şi ar genera o concurenţă nedorită, căci în lipsa spectatorilor, acestea au devenit vitale din punct de vedere financiar
 • în acelaşi context, premiile financiare ale jucătorilor vor fi probabil diminuate
 • şi, în sfârşit, situaţia socială complexă din SUA, care complică şi mai mult ecuaţia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.