Galerie foto.
Galerie video, la sfârşitul ştirii

Sofya Zhuk, născută pe 1 decembrie 1999 la Moscova, câştiga titlul junioarelor la Wimbledon 2015. Necotată printre capii de serie nu pierdea niciun set în drumul spre titlu şi o învingea în finală pe Anna Blinkova [videoclip, la comentarii]. 

Cu un an înainte câştigase primul titlu ITF (senioare – 10k) la doar 14 ani.

Se profila o nouă stea a tenisului din Rusia. Doar că, ulterior nu a confirmat în circuitul principal. Cel mai bun loc ocupat a fost 115 WTA / 11 decembrie 2018, iar cel mai bun rezultat finala de la WTA 125k (Challenger) Newport Beach (ianuarie) 2018.
A fost prezentă pe două tablouri principale de Mare Şlem, dar nu a reuşit să treacă de primul tur nici la US Open 2017, nici la Roland Garros 2019.

Cele mai bune rezultate obţinute în circuit au fost sferturile de finală de la International Linz 2017 şi turul 3 (R32) la Premier Mandatory Indian Wells 2018 (ambele rezultate, după câte două victorii). La Indian Wells o elimina în turul 2 (R64) pe Magdalena Rybarikova (18) [videoclip la comentarii].

Ultimul turneu la care a evoluat a fost Wimbledon 2019. Clasată atunci pe locul 157, pierdea în primul tur al calificărilor.

Motivele acestui parcurs neconvingător al jucătoarei care locuieşte de mult timp la Miami, erau cunoscute: problemele de sănătate, dar într-un interviu acordat site-ului WTA ea detaliază:

Chiar şi înainte de Wimbledon-ul junioarelor spatele meu era atât de şubred, încât niciun doctor nu a reuşit să mă ajute. Eram considerată o cauză pierdută. Unul singur a încercat să mă trateze, dar şi prognoza lui a fost că mă voi simţi bine doar pentru câţiva ani.
Când vine vorba de conexiuni neurologice, coloana vertebrală este cea mai importantă. Dacă ai problema acolo, nu mai funcţionează nici şoldurile, umerii, omoplaţii, genunchii, din cauză că au  o poziţie instabilă.

Corpul meu nu absoarbe bine proteinele, iar discurile de la coloană sunt deplasate. RMN-urile arată o coloană vertrebrală asemănătoare cu cea a unei persoane de 50-60 de ani.

A încercat să se antreneze după Wimbledon 2019, dar durerile i-au afectat şi psihicul, astfel că dorul de casă, grijile, gândurile au determinat-o să se oprească.

Am început tenisul la o vârstă fragedă şi m-am antrenat peste tot în lume, aşa că după ce n-am mai jucat, iniţial a fost ciudat. Dar după prima lună, am realizat că mă simt bine acasă, nu mai trebuie să împachetez şi indiferent cât de stresantă este ziua, seara vin acasă, nu mai trebuie să suport durerile şi nici să mă gândesc că va trebui să călătoresc 38 de ore până în Australia.

Despre viitor, ea nu are idei foarte clare: a semnat un contract cu o agenţie de modelling, se gândeşte să se ocupe de afaceri imobiliare, dar nu exclude nici o revenire în circuitul WTA, unde să acţioneze din planul doi. Consideră că experienţa ei poate fi utilă altor jucătoare.

Galerie videoclipuri (4)
Sofya, în finala junioarelor la Wimbledon 2015;
interviul acordat după victorie; calificarea în turul 3 al Premier Mandatory Indian Wells;  Sofya la 13 ani
LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.