Finala turneului feminin la US Open 2019 va fi o confruntare a generaţiilor:

 • Serena Williams este născută pe 26 septembrie 1981 şi câştiga primul titlu de Mare Şlem – US Open – pe 11 septembrie 1999, 6-3, 7-6(4) în finala cu favorita principală, Martina Hingis (n. 30 septembrie 1980, 1 WTA). Serena se clasa pe locul 6 WTA, cap de serie 7.
  Bianca Andreescu se năştea pe 16 iunie 2000, la 9 luni după acea finală
 • Serena va face a 4-a încercare de a o egala pe Margaret Court în fruntea ierahiei, funcţie de numărul de turnee majore câştigate.
  Ea a cucerit al 23-lea titlu la Australian Open 2017 şi de atunci a pierdut finalele Wimbledon 2018, US Open 2018 şi Wimbledon 2019.

Embed from Getty Images

1. Australia Margaret Court 24
2. United States Serena Williams 23
3. West Germany Steffi Graf 22
4. United States Helen Wills 19
5. United States Chris Evert 18
Czech Republic/United States Martina Navratilova
7. United States Billie Jean King 12
8. United States Maureen Connolly 9
Socialist Federal Republic of Yugoslavia/United States Monica Seles
10. Norway/United States Molla Mallory 8
France Suzanne Lenglen

Bianca va încerca să completeze o serie de titluri Grand Slam – Premier Mandatory Indian Wells – Premier 5 Toronto, cele mai importante categorii din circuit – toate în 2019 şi să acceseze top 5 WTA, într-un sezon pe care l-a început fără să fi disputat vreo finală şi clasată pe locul  152 WTA.

 • Serena are o durată între prima finală de Mare Şlem disputată şi ultima de 19 ani şi 362 de zile
  Bianca se alătură unei liste de 5 jucătoare care au ajuns în finală la a 4-a participare (sau la mai puţine), recordul aparţinând lui Pam Shriver care a câştigat US Open 1997, după ce participase la Wimbledon, cu două luni mai devreme.
  Dacă ar câştiga titlul mâine, ar egala-o pe Monica Seles, care devenea campioană Roland Garros 1990, participând pentru a 4-a oară la un turneu major
 • Serena a fost prima femeie afro-americană care a câştigat un turneu de Mare Şlem în Era Open şi a doua în istorie după Althea Gibson
  Bianca este prima jucătoare din Canada, care se califică în finala US Open şi a doua la un turneu major, după Eugenie Bouchard la Wimbledon 2014

La conferinţele de presă de după victoriile din semifinale [videoclipuri, la sfârşitul ştirii; transcrieri integrale Bianca şi Serena], cele două au spus una despre cealaltă:

Bianca:

Ţin minte cum spuneam echipei mele că îmi doresc să joc cu ea înainte de a se retrage. Acum, de-abia aştept. Este o campioană extraordinară pe teren şi în afara lui. Am urmărit-o câştigând multe din titlurile ei de Mare Şlem. Sunt convinsă că pentru al 24-lea va veni cu cel mai bun joc. O să fie plăcut. Să câştige cea mai bună.

La Toronto am fost emoţionată înaintea partidei. Dar mi-am canalizat emoţia în ceva pozitiv. Când am intrat pe teren, nu m-am mai gândit cine este de partea cealaltă a fileului. Cele 4 ghemuri de acolo cred că mă vor ajuta sâmbătă.

Serena [care nu-şi cunoştea încă adversara la ora conferinţei]:

Ştie cum să varieze jocul şi să execute diferite lovituri în moduri diferite. Dar, mai presus de toate, îmi place ca persoană. E nemaipomenită.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.