După ce am vorbit despre desfăşurarea finalei US Open 2021 şi am analizat împreună câteva date statistice, să spicuim câte ceva din cele spuse de protagonişti la conferinţele de presă:

Credit foto: Garret Ellwood / USTA via @usopen.org

Daniil Medvedev [transcrierea integrală a conferinţei de presă, videoclip la sfârşitul ştirii]:

A dat un recital de umor, ca de obicei, început cu:

Salut prieteni, hai să facem o conferinţă de presă interesantă. Le ador pe cele interesante.

Despre partidă:

De obicei, discut cu antrenorul meu [Gilles Cervara, foto, n.n.] timp de 5, 10 minute, cu o zi înaintea partidei, despre tactica pe care o voi aborda. Lucruri mărunte, de exemplu: unde voi servi, ce voi face în timpul punctelor.

Atunci când joc cu Novak, şedinţa durează 30 de minute, pentru că am jucat de multe ori şi fiecare meci a fost diferit. Îşi schimbă tactica, abordarea.
Acum, spre deosebire de Australian Open, am avut un plan bine pus la punct, ce trebuie să fac şi în ce moment. Sigur, a depins şi de el, pentru că uneori a trebuit să fiu ofensiv, alteori, defensiv. Se pare că planul a funcţionat.

A fost la nivel maxim? Poate că astăzi, nu. Întrebarea corectă este însă, dacă ar fi fost, cum m-aş fi descurcat? Nu vom şti niciodată. Sunt doar bucuros că am câştigat.
A avut multă presiune asupra lui. Dar şi eu am avut, de exemplu asupra serviciului doi. Ştiam că nu pot servi lent, pentru că îi place asta. Datorită încrederii pe care am avut-o, am executat bine planul. Totul se reduce mereu la amănunte.

Despre incidentul când a fost bruiat de o parte a publicului la mingile de meci:

A fost greu. Nu pot spune altceva. Ştiam că singurul lucru pe care îl pot face este să mă concentrez. Nu puteam şti ce se putea întâmpla la 5 egal, puteam s-o iau razna. Dar nici asta nu s-a întâmplat, aşa că n-are rost să mai discutăm.
Cred că reacţia publicului n-a fost împotriva mea. A fost în favoarea lui. Doreau să-l vadă câştigând un Grand Slam calendaristic.
Dar, da, dublele greşeli le-am făcut din această cauză. Cu atât mai dulce a fost momentul în care mi-a intrat primul serviciu la a treia minge de meci.

Da, îmi pare rău pentru Novak. Nu-mi dau seama ce simte acum, pentru că n-am trecut prin aşa ceva.
Dar bucuria mea rămâne. Un Grand Slam e un Grand Slam. Dacă îl câştigam cu Botic în finală, aş fi fost la fel de fericit.

Totuşi, este important pentru cariera mea viitoare că am câştigat finala în faţa unui jucător care venea cu un palmares 27-0 la şlemuri, mă bătuse în Australia. Asta, în ce priveşte hardul. Dar să vedem ce voi face pe alte suprafeţe.

Despre momentul în care a spus la festivitatea de premiere că Djokovic este cel mai mare din toate timpurile a confirmat că aceasta este opinia lui sinceră, dar este conştient că poate fi considerată lipsită de respect faţă de alţi jucători.

Despre modul cum a sărbătorit victoria:

M-am gândit că dacă nu mă voi bucura ar fi plictisitor, pentru că aşa procedez mereu, deci trebuie să fac ceva special.
Îmi place să joc FIFA PlayStation şi această figură este numită “sărbătorirea peştelui mort”.

Novak Djokovic [transcrierea integrală a conferinţei de presă, videoclip la sfârşitul ştirii]:

Sunt stăpânit de emoţii contradictorii. Pe de o parte, sunt foarte trist. E greu de digerat o asemenea înfrângere luând în considerare miza.
Dar pe de alta, am simţit ceva pentru prima dată în viaţă, aici la New York. Datorită spectatorilor, care m-au făcut să mă simt foarte special. Mi-i voi aminti mereu. De aceea am izbucnit în lacrimi în pauză. A fost minunat.

Despre serviciul lui Daniil:

A plasat serviciile foarte bine. A ieşit pe teren foarte determinat. Simţeam la fiecare minge că este la nivelul maxim. A avut o claritate remarcabilă în ce priveşte tactica şi a executat-o perfect. Pe de altă, parte, jocul meu a fost sub nivelul obişnuit. Picioarele mele nu erau acolo. Am încercat, am făcut tot posibilul. Da, am făcut prea multe greşeli neprovocate.

Spre deosebire de finala cu Tsitsipas de la Roland Garros, unde revenise de la 0-2 la seturi:

A fost diferit pentru că acum m-am simţit altfel. Am fost lipsit de energie. Totuşi, la începutul setului al doilea poate aş fi putut să revin [în jocul al doilea a ratat trei mingi de break de la 0-40, n.n.]. Cine ştie, cu ajutorul publicului, partida ar fi curs altfel.
Dar el a fost atât de bun. A fost extraordinar. Îl felicit pentru abordare, mentalitate, joc, pentru tot.

US Open 2021: Punctele şi premiile financiare pentru fiecare tur

Galerie videoclipuri (2)


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.