Emma Răducanu este cea care a câştigat titlul în proba de simplu feminin la US Open 2021 şi a devenit prima jucătoare – valabil şi pentru jucători – din istorie, care câştigă un turneu de Grand Slam, promovată din calificări. 

Credit Foto: Darren Carroll / USTA via uspen.org

În finală, ea a fost jucătoarea mai proaspătă, mai agresivă, cea care a dictat condiţiile în mare parte a partidei. Şi psihic a stat mai bine decât adversara ei, Leylah părând extenuată fizic şi secătuită mental, chiar dacă era “doar” la a 7-a partidă, dar după ce eliminase 3 din cele cinci membre ale top 5 WTA.
Jucătoarea britanică a avut 22 de lovituri direct câştigătoare şi 25 de erori neforţate, cea din Canada 18 / 26.
O finală încântătoare, în care viteza de joc a ambelor jucătoare, unghiurile scurte căutate în permanenţă, au făcut ca aproape fiecare raliu să ofere o realizare deosebită.
Puterea de anticipaţie a Emmei, poziţionată mereu acolo unde trebuia în defensivă şi inventivitatea în ofensivă, au prevalat.
Am văzut un tenis-spectacol, revigorant, propriu unor adolescente, dar ce a uimit încă o dată a fost ştiinţa jocului şi acurateţea loviturilor în condiţii de presiune maximă, mai ales a campioanei, a cărei experienţă în circuit este practic inexistentă: 

Emma Răducanu (150 WTA) [Q] – Leylah Fernandez (73) 6-4, 6-3

Partida a durat 1h51′.
Emma a început mai bine, 2-0 dar doar după ce a convertit a 6-a minge de break. În acest al doilea game, a intrat şi Leylah în joc, astfel încât în game-ul al treilea a reuşit re-break-ul. Alte oportunităţi de a câştiga la primire nu au mai fost până în ultimul joc, atunci când Răducanu a convertit a 4-a minge de set, la primire.
În debutul setului al doilea, situaţia s-a inversat Fernandez fiind cea care a reuşit primul break. Anulat imediat de jucătoarea britanică, ea adăugându-i încă unul pentru 4-2.
La 5-2 a ratat două mingi de titlu la retur. A convertit-o pe a treia, la serviciu, dar numai după ce a salvat două şanse de re-break ale jucătoarei din Canada. La prima – după 30-40 – a intervenit şi singurul moment tensionat al finalei: Emma a alunecat, s-a lovit la gamba stângă şi a început să-i curgă sânge. A primit pe loc îngrijiri medicale, ceea ce a stârnit protestele îndelungate ale adversarei, care după punctul câştigat mai avea speranţe – după reacţie – că va putea întoarce partida.
Desigur, o descărcare a tensiunii şi a frustrării pentru Leylah, căci era evident că britanica nu avea cum să joace sângerând.

Emma a câştigat 80 din punctele disputate – 48 la serviciu şi 32 la primire -, iar Leylah, 68 (40 / 28).

Embed from Getty Images

Acesta este primul titlu al carierei în circuitul principal pentru Emma Răducanu, care a împlinit 18 ani pe 13 noiembrie. Până acum devenise campioană doar în circuitul ITF, la W25 (premii în valoare de 25.000 USD) Pune, India (decembrie) 2019 [după calificări], ITF 15k Antalya (octombrie) 2018, ITF 15k Tiberias, Israel (mai) 2018 [după calificări].

Urmare a celor 2.000 de puncte nete obţinute pentru victoria de turneu, Emma – care a abordat US Open de pe cel mai bun loc al carierei) – va intra mâine în top 100, direct pe locul 23, iar Leylah (al cărei maxim era 66 WTA), va progresa până pe locul 28 (estimări, neoficial).

Promovată din calificări, Emma nu a pierdut niciun set în cele 10 partide câştigate, doar unul din cele 20 de seturi având nevoie de prelungiri, al doilea din runda a doua a calificărilor: 7-5 cu Mariam Bolkvadze (157). [Celelalte jucătoare care au câştigat un titlu major  fără set pierdut, în foto alăturat.]

 

Alte statistici legate de uluitoarea performanţă a elevei antrenorului Andrew Richardson (stânga în foto), la Wimbledon, unde ajunsese în optimi la prima prezenţă pe un tablou principal al unui turneu major îl avusese atunci alături pe reputatul Nigel Sears.

A devenit:

  • a 4-a jucătoare din Era Open care câştigă primul titlu al carierei la un turneu major [foto 1]
  • la 18 ani şi 303 zile, cea mai tânără campioană la un turneu de Grand Slam, după Maria Sharapova la Wimbledon 2004 [foto 2]
  • cea mai slab clasată jucătoare care câştigă un turneu major (la US Open 2009, Kim Clijsters nu avea clasament) [foto 3]

A câştigat primul ei turneu major la a doua participare [foto 4]: 

Numărul turneelor majore câştigate de alte jucătoare la vârsta ei [foto 1]. A devenit prima jucătoare născută în 2002 care câştigă un turneu major. Simona a fost prima născută în 1991 [foto 2]:

Ea a devenit prima jucătoare din Marea Britanie care câştigă un turneu major, după Virginia Wade la Wimbledon 1977 şi a jucat aici de-abia al 5-lea eveniment din circuitul principal (tablou principal sau calificări), primele trei la Wimbledon: optimile de anul acesta, prima rundă a calificărilor în 2019 şi 2018 (de asemenea, invitată) şi WTA 500 San Jose 2021, primul tur pe tabloul principal (invitată).

Borne pe care Emma nu le-a bifat încă:

  • nu a câştigat încă niciun meci la un turneu WTA
  • nu a jucat niciun meci de trei seturi în circuitul principal (GS / WTA)
  • nu a jucat niciodată pe zgură (nici în circuitul ITF)

Credit: @TennisMyLife68, JeuSetMaths, @Tumaini Carayol

Despre Emma Răducanu vorbeam în paginile TENISite.info încă de anul trecut, atunci când – în timpul întreruperii tenisului – obţinea rezultate promiţătoare în circuitul naţional britanic.

Ordinea de joc – 12.09 – US Open 2021

US Open 2021: Punctele şi premiile financiare pentru fiecare tur

Galerie videoclipuri (5)
Momentele importante ale finalei, interviul de pe teren al campioanei.
Festivitatea de premiere. Emma cântă împreună cu publicul “Sweet Caroline”.
Mesajul campioanei



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.