Embed from Getty Images

Slideshow – 4 imagini

Ilie Năstase s-a calificat la Wimbledon 1976 în cea de-a 5-a finală de Mare Şlem a carierei, la simplu.

Le câştigase pe cele de la US Open 1972 şi Roland Garros 1973 şi le pierduse pe cele de la Roland Garros 1971 şi Wimbledon 1972.

Acum la aproape 30 de ani – avea să-i împlinească pe 19 iulie – clasat pe locul 7 ATP, Ilie îşi câştigase o a doua şansă pentru titlul de Mare Şlem pe iarbă, după ce obţinuse 6 victorii – toate în 3 seturi – la iugoslavii Nicola Spear (134), Zeliko Franulovic (50), Kim Warwick (Australia, 73), Onny Parun (Noua Zeelandă, 29), Charlie Pasarell (SUA, 79) şi Raul Ramirez (Mexic, 10) [8].

De pe cealaltă jumătate a tabloului se calificase în finală – tot fără set pierdut – tânărul Björn Borg, care la 20 de ani era deja pe locul 4 ATP şi juca a 3-a finală de Grand Slam, după ce le câştigase pe primele două, Roland Garros 1974 şi 1975.

Palmaresul direct dintre cei doi îi era favorabil lui Ilie: 7-3.

Dar suedezul a contrazis această statistică şi a devenit primul jucător din Era Open, care câştiga titlul la Wimbledon fără să piardă vreun set – doar Roger Federer avea să repete această performanţă, la ediţia 2017 – după ce l-a învins pe Ilie: 6-4, 6-2, 9-7 [înregistrarea integrală a finalei, dar şi a celei câştigate de Ilie la US Open 1972, la sfârşitul ştirii].

Sute de fani au dormit pe peluzele din afara arenei, ca să nu piardă această partidă care se anunţa un clasic. Ilie a început bine partida şi a condus cu 3-0, dar adversarul a preluat  iniţiativa şi a devenit cel mai tânăr campion la Wimbledon după cel de-al doilea război mondial.
Aceasta, poate şi pentru că jucătorul român a fost neobişnuit de cuminte. Nu a protestat deloc, ba mai mult la un servicu al lui Borg strigat afară de arbitru, a insistat ca acesta să fie considerat as.

După finală, Ilie avea să-şi exprime admiraţia faţă de adversarul lui:

Noi jucăm tenis, el joacă altceva.

De asemenea, românul simţea că aceasta a fost ultima lui şansă de a mai juca o finală de Mare Şlem. Tot în acel an a ajuns în semifinalele US Open, unde avea să fie oprit de acelaşi Borg, tot în 3 seturi. De altfel, suedezul n-a mai pierdut în faţa lui Ilie, câştigând următoarele 7 întâlniri directe.

În schimb Borg avea să câştige şi următoarele 4 ediţii ale turneului de la Wimbledon.

Tabloul Wimbledon 1976


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.