Gabriela Ruse a câştigat astăzi a 7-a partidă pe care a disputat-o la WTA 250 “Hamburg European Open” – primele două în calificări – şi a devenit astfel pentru prima oară campioană în circuitul principal!

 

Credit Foto: @hamburgopen
Videoclip cu rezumatul partidei, la sfârşitul articolului

Venită aici după o alternanţă între iarbă şi zgură – ITF W100+H Nottingham, ITF W60 Montpellier, Wimbledon – Gabriela s-a calificat, pe rând, în al doilea sfert de finală al carierei, în prima semifinală şi prima finală din circuitul principal, a învins trei jucătoare clasate în top 100 WTA – Jil Teichmann (55) – în primul tur (R28), Danielle Collins (48) – în sferturi şi Dayana Yastremska (38) – în semifinale, pentru ca în finală să treacă de o fostă membră a top 10 WTA.

Gabi a reuşit să-şi corecteze săptămâna aceasta, semnificativ palmaresul care, în pofida unei foarte bune cariere la junioare – locul 7 în clasamentul combinat ITF al categoriei de vârstă / 18 mai 2015 – la senioare avea ca vârfuri: un sfert de finală WTA – 250 Nottingham 2019 – un memorabil meci cu Agnieszka Radwanska, în primul tur al Wimbledon 2018 – atunci când jucătoarea noastră rata 6 mingi de meci – 6 titluri ITF, unul singur la nivel W25, la Bad Salgau 2017 (restul la ITF W15 şi W10) şi o finală ITF W50, la Joué-lès-Tours 2016.
Câteva accidentări i-au împuţinat drastic prezenţele la turnee, astfel că în ultima vreme bătea pasul pe loc; victoria din primul tur a fost cea dintâi după doi ani pe un tablou principal WTA.

De-acum, cu un capital de încredere mult potenţat, Gabi mai poate depăşi fără doar şi poate alte borne în carieră, dar cea bifată astăzi este una uriaşă.
Gabriela a fost însoţită aici de antrenorul Cătălin Nedelescu:

Ea lucrează după cum ştim şi cu antrenorul Julian Vespan.

Gabi şi trofeul, în Hamburg
Videoclipuri, la sfârştiul articolului
Credit: @hamburgopen

În finala disputată astăzi, Gabi a fost agresivă, la fel ca în precedentele 6 zile la Hamburg, inventivă, inspirată şi cel mai important, nu a ţinut niciodată cont de scorul de pe tabelă, respectând planul de joc şi reuşind astfel să revină din momente complicate:

Gabriela Ruse (198 WTA) [Q] – Andrea Petkovic (130) 7-6(6), 6-4

Partida a durat 2h12′.
Gabi a câştigat prima la retur, pentru 2-1, avantaj pe care l-a pierdut imediat, iar în game-ul următor a ratat două mingi de break. Pentru ca la 5-6, după ce primise îngrijiri medicale la piciorul stâng, să fie nevoită să apere o minge de set, aflată la serviciu. A mai salvat o minge de set, în tie-break, la 6-7, dar apoi a câştigat ultimele două puncte, cel din urmă stârnind proteste aprige ale jucătoarei din Germania, care îşi dorea o rejucare, pentru că arbitrul de linie dăduse iniţial out mingea Gabrielei, fiind contrazis de cel de scaun.
Revenită înverşunată de la vestiar, Petkovic a început în forţă: 3-0, cu două break-uri înainte. Răspunsul Gabrielei a fost însă pe măsură, patru break-uri câştigate la rând, apoi 5 mingi ratate pentru un break înainte. Dar în jocul 10 a mai reuşit o revenire, de la 0-40, cu 5 puncte consecutive câştigate la retur, pentru titlu [videoclip cu rezumatul partidei, la sfârşitul articolului].

Gabi acumulează 298 de puncte WTA – 280 pentru titlu şi 18 în calificări – şi astfel îşi va îmbunătăţi încă o dată la acest turneu cea mai bună clasare a carierei, loc estimat (neoficial) – 133 WTA. Premiul financiar cuvenit campioanei este de 23.548 €.

*

Jil (stânga), Jasmine, Rosalie (stânga, foto 3) şi Astra

Finala probei de dublu s-a încheiat cu rezultatul:

Jasmine Paolini (Italia, 165 WTA la dublu) / Jil Teichmann (Elveţia, 108) – Astra Sharma (Australia, 127) / Rosalie van der Hoek (Ţările de Jos, 98) 6-0, 6-4 în 1h

Atât Jasmine Paolini (25 de ani) – care a cucerit primul titlu, la prima finală disputată – cât şi Jil Teichmann (23 de ani) – primul titlu, la a doua finală – se clasează astăzi pe cele mai bune locuri ale carierei în proba de dublu, 123 WTA, respectiv 86.

Galerie videoclipuri (4)
Rezumatul finalei, cele mai frumoase puncte ale Gabrielei la Hamburg şi
Gabi, cu trofeul, în Hamburg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.