Site-ul WTA a continuat să anunţe astăzi distincţiile la sfârşitul sezonului 2020, care au fost acordate în urma votului mass-media:

Laureatele sezonului 2020, care au fost anunţate astăzi şi
antrenorul anului

Finala Simona Halep – Elena Rybakina a fost aleasă partida anului

 • Jucătoarea anului a fost desemnată Sofia Kenin (4 WTA, clasată pe cel mai bun loc al carierei, pe care l-a ocupat  prima dată pe 9 martie 2020, 22 de ani), campioană la Australian Open [videoclip cu rezumatul finalei, la sfârşitul articolului] şi finalistă la Roland Garros (primele finale pe care le-a jucat la turneele de Grand Slam).
  În afara acestor două performanţe, jucătoarea americană a mai câştigat WTA International Lyon (în luna martie) şi s-a calificat în optimile US Open (alături de Petra Kvitova, singurele care au jucat în săptămâna a doua la cele trei turnee majore disputate anul acesta).

  În rest, nu a legat două victorii la celelalte 6 evenimente la care a participat, la 4 dintre ele a pierdut în primul meci.
  În clasamentul întocmit pe baza rezultatelor din 2020 ocupă primul loc.
 • Echipa de dublu a anului: Timea Babos (4 WTA la dublu) / Kristina Mladenovic (3), campioane la Australian Open şi Roland Garros (singurele pe care le-au cucerit în sezonul 2020)
 • Jucătoarea cu cel mai important progres în 2020: Iga Swiatek (17 WTA, clasată pe cel mai bun loc al carierei, începând cu 12 octombrie 2020, 19 ani), campioana de la Roland Garros, singurul titlu cucerit până acum în carieră.
  A început anul pe locul 59, înaintea turneului de la Roland Garros se clasa pe locul 54, iar după, urca pe cel actual.
 • Revelaţia anului: Nadia Podoroska (47 WTA, 23 de ani), semifinalistă la Roland Garros.
  Înaintea acestui turneu nu câştigase niciun meci pe un tablou principal de Grand Slam şi nu avea nicio victorie în faţa unei jucătoare din top 50. La turneul de Grand Slam le-a eliminat pe Yulia Putintseva (27) – în turul 2 şi pe Elina Svitolina (5) – în sferturi.
  A început sezonul pe locul 255 WTA.
 • Revenirea anului: Victoria Azarenka (13 WTA, 31 de ani), a avut o serie foarte bună după reluare – înaintea întreruperii nu jucase decât un meci în 2020 – când a câştigat titlul la Premier 5 “Western & Southern Open” şi apoi s-a calificat în finalele US Open şi Premier Ostrava, dar şi în sferturile de finală ale WTA Premier 5 Roma, unde în turul 2 o învingea pe Sofia Kenin.
  Înaintea WTA Premier 5 “Western & Southern Open” se clasa pe locul 59.
  Azarenka a fost lider al ierarhiei WTA timp de 51 săptămâni în 2012 (în două serii).
 • Antrenorul anului: Piotr Sierzputowski, cel care o pregăteşte pe Iga Swiatek, începând cu 2016, fiind deci alături de ea şi atunci când a devenit campioană în proba junioarelor la Wimbledon 2018
 • Premiul “Karen Krantzcke” pentru sportivitate: Marie Bouzkova (Cehia, 51 WTA, 22 de ani)
 • Premiul “Peachy Kellmeyer” pentru servicii aduse tenisului a fost acordat Consiliului Jucătoarelor WTA

Nominalizările

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.