ACTUALIZARE

Performanţa Jaquelinei i-a determinat pe organizatorii WTA 500 “St. Petersburg Ladies Trophy” să o invite pe jucătoarea noastră la activităţile care se desfăşoară în marja turneului.
Astfel, ea a fost solicitată astăzi pentru o întâlnire virtuală cu fanii:

Credit Foto: Jimmie48 Tennis Photography

ARTICOLUL INIŢIAL

Jaqueline Cristian a câştigat a doua partidă pe tabloul principal al WTA 500 “St. Petersburg Ladies Trophy” – cărora li se adaugă cele două obţinute în calificări – şi a obţinut astfel cel mai bun rezultat al carierei: prezenţa în sferturile de finală ale unui turneu din circuitul principal, direct la această categorie.

Până acum, se calificase de trei ori în optimile de finală ale unor turnee de categoria WTA International (250), la Lyon 2020Bucureşti 2019, Bucureşti 2017.

De asemenea, victoria obţinută ieri este cea mai preţioasă obţinută în circuit – adversara învinsă ocupă locul 53 – şi a doua cea mai preţioasă a carierei, după cea în faţa Veronikăi Kudermetova (38) la Fed Cup 2020.

Jaqueline şi Jelena în timpul partidei de miercuri
Credit Foto: Jimmie48 Tennis Photography & formulatx.com

În partida din optimile de finală:

Jaqueline Cristian (160 WTA) [Q]Jelena Ostapenko (53) [6] 6-3, 7-6(9)

Partida a durat 1h59′.
Meciul a început cu un schimb de break-uri – Ostapenko, prima – cărora Jaqueline le-a mai adăugat unul în jocul 6. Alte oportunităţi de break nu au fost în acest set, de nicio parte.
Schimbul de break-uri s-a mutat în setul al doilea în jocurile 2 şi 3 – Jaqueline, prima – şi apoi s-a mers cu serviciul, românca a ratat o minge de break la 4-4, până în jocul 11. Acolo, Jaqueline a convertit a doua minge de break din joc şi la 6-5 a servit pentru meci. La 40-30 a avut şansa de a-l închide, dar a ratat-o  şi cu următoarele două puncte, Ostapenko a reuşit re-break-ul.
Tie-break-ul ne-a ţinut cu sufletul la gură, pentru că jucătoarea noastră a mai ratat trei mingi de meci – la 6-5, 7-6 şi 8-7 – înainte de a salva una de set a letonei la 8-9. Dar finalul a aparţinut româncei care a convertit a 5-a minge de meci [rezumatul video partidei, la sfârşitul ştirii].

În primul rând, trebuie neapărat subliniat că Jaqueline învaţă repede. Cu toţii – şi în primul rând ea, cu siguranţă – aveam în minte mingea de meci pe care o ratase în precedenta optime de finală pe care o jucase în circuit cu Sofia Kenin, la Lyon 2020. Acum ea a tratat cu calm fiecare dintre ratările menţionate mai sus. Mici exteriorizări, doar mimica şi nicio manifestare de nervozitate. Dovadă că nu îţi trebuie neapărat zeci de partide în circuit ca să dobândeşti experienţă şi să-ţi păstrezi cumpătul în momente dificile.

În plan tehnic, ambele jucătoare – cu un stil asemănător – au căutat lovitura decisivă la majoritatea punctelor şi aici acurateţea româncei a fost net superioară. Ea a atacat inteligent şi precis, greşind mult mai puţin decât adversara ei, care a fost ieri într-o profundă criza de idei, dar şi de exprimare.

Chiar şi în a doua jumătate a manşei secunde când schimburile de mingi s-au lungit jucătoarea noastră a demonstrat multă maturitate,  nu a căzut în capcanele întinse de adversară şi a atacat doar atunci când s-a simţit pregătită.

Unul din cele mai importante aspecte tactice a fost serviciul doi al letonei, care este cunoscut ca fiind slab.

Antrenorul Andrei Cociaşu [foto şi videoclip, la sfârşitul ştirii, cu momentul în care îşi întâmpină eleva după victorie] ştia asta şi în planul de joc a fost prevăzut desigur şi acest aspect. Jaqueline a respectat cu sfinţenie directiva să atace serviciul doi al adversarei şi acolo a fost o pâine de mâncat pentru ea, căci a câştigat 18 din cele 31 de puncte pe care letona le-a jucat cu acesta.

Astfel, Jaqueline a câştigat 90 dintre punctele disputate şi Ostapenko, 80.

Jaqueline acumulează deocamdată 125 de puncte WTA (100 pe tabloul principal şi 25 în calificări) – datorită cărora îşi ridică noul maxim de clasament al carierei până la un estimat loc 142 – un premiu financiar în valoare de 15.500 USD şi o va întâlni în sferturile de finală – pentru prima dată în carieră pe Svetlana Kuznetsova (39 WTA, clasament maxim: 2 WTA / septembrie 2007, 35 de ani) [vom reveni cu avancronica partidei].

Partida nu este programată joi, zi în care se vor disputa celelalte 4 partide ale optimilor:

Ordinea de joc – 18.03 – WTA St. Petersburg 2021

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.