Jaqueline Cristian a pierdut a 4-a partidă pe care a jucat-o pe tabloul principal al turneului WTA 250 “Upper Austria Linz” – în semifinale a beneficiat de retragerea din turneu a Simonei Halep – dar şi aceasta, la fel ca cele din primul tur şi din sferturi, a fost pe muchie de cuţit.

Şi în finala disputată aseară, jucătoarea din România a compensat lipsa de experienţă la acest nivel, prin dăruire, fiind ajutată şi de calităţile tehnice, care încep – la fel ca serviciul foarte bun – să fie puse din ce în ce mai bine în valoare, ordonate, disciplinate şi subordonate pragmatismului.
Încă nu îi reuşesc toate acestea mereu şi aseară nu a fost cazul tocmai în finalul partidei – când Jaqueline s-a aflat, la 5-4, 30-15 în setul decisiv (când primea) – la două puncte de titlu.
Dar opoziţia venită din partea cealaltă a fileului a fost extrem de puternică.
Dorinţa de victorie a lui Alison Riske – care pierduse 8 din ultimele 9 finale jucate, cu excepţia WTA 250 ‘s-Hertogenbosch 2019 (puncte care i-au fost scăzute la începutul acestei săptămâni, de aici şi regresul important în clasament), după ce o câştigase pe prima a carierei la WTA 250 Tianjin în octombrie 2014 – fiind uşor de înţeles, la cei 31 de ani, ea dorindu-şi cu ardoare al 3-lea titlu al carierei, pe care până la urmă l-a şi obţinut. 

Embed from Getty Images

Jaqueline în timpul finalei

Progresele la capitolele menţionate mai sus, plus încrederea în posibilităţile de exprimare în joc, care i-au potenţat jucătoarei din România calităţile, se datorează şi antrenorului Thomas Drouet, cu care lucrează de patru luni.
Jaqueline confirmă astfel speranţele puse în ea de pe vremea când câştiga Les Petis As în 2012 şi sporeşte ritmul rezultatelor bune şi foarte bune, primele venind încă la începutul acestui sezon, fără să uităm victoria din Billie Jean Cup 2020, la întâlnirea cu Rusia.

Credit Foto: Alexander Scheuber /matchmaker &@wtalinz &
Mathias Schulz / matchfotos.de

Antrenorul francez este la rândul lui foarte mulţumit de aceste progrese, el postând aseară pe Instagram, următorul text, în care la final nu uită să-şi exprime admiraţia pentru fanii români:

Această săptămână a fost ultima a sezonului, dar şi una specială, pentru că s-au întâmplat multe lucruri.
Te felicit pentru aceste ultime patru luni în care ai acceptat să devii profesionistă în fiecare detaliu. Eşti dedicată şi motivată, aşa că pentru mine este o adevărată plăcere să mă trezesc în fiecare dimineaţă şi să te antrenez.
Vom continua să muncim din greu şi sunt mândru de ce ai realizat, în primul rând de noul maxim al clasamentului – 74 WTA – cu care vei încheia anul.
Bucură-te de vacanţă şi să fii proaspătă pentru perioada de pregătire a noului sezon.
PS: Fanii români sunt incredibili, îţi transmit atât de multă energie.

Embed from Getty Images

Alison Riske (73 WTA) [8]Jaqueline Cristian (100) [LL] 2-6, 6-2, 7-5

Partida a durat 2h24′.
Doar începutul – în care şi-a pierdut serviciul, după ce salvase primele 3 mingi de break de la 0-40 – i-a fost nefavorabil jucătoarei din România în primul set. Ea a recuperat imediat break-ul şi de la 2-2 a câştigat următoarele 4 jocuri, cele în care a primit, la zero şi la 15. În al 7-lea game a salvat o minge de break.
În setul al doilea, datele problemei s-au inversat, jucătoarea americană s-a organizat mai bine şi a greşit mai puţin. Jaqueline a fost surprinsă de această replică şi a pierdut iniţiativa. Astfel, ea nu şi-a mai procurat nicio minge de break, dar şi-a pierdut de două ori serviciul, în jocurile 3 şi 7.
Decisivul s-a jucat la un nivel tehnic extrem de ridicat, a fost o încântare de privit şi cu certitudine l-am fi savurat şi mai mult, dacă nu am fi fost implicaţi emoţional. Jaqueline a reuşit două re-break-uri – pentru 3-3 şi 4-4 – venite imediat după jocurile câştigate la retur de Riske, cel din urmă – care a prefaţat momentul de la 5-4 pe care l-am descris mai sus – venit după un game cu 5 egalităţi, în care românca a anulat nu mai puţin de 6 oportunităţi de 5-3 ale adversarei.
Şi atunci am avut impresia – la fel ca în finalul partidei cu Veronika Kudermetova, că Jaqueline nu va pleca de pe teren fără să câştige, doar că nu joci niciodată singur, iar Alison a fost impecabilă în ultimele două game-uri ale partidei, pe care le-a câştigat la 15 şi la 30.
Jaqueline a convertit 5 din cele 6 şanse de break pe care le-a creat şi a câştigat 91 din punctele disputate, 49 la serviciu şi 42 la primire.
Alison a convertit 6 din cele 16 şanse de break – deci jucătoarea noastră a salvat 10 – şi a câştigat 96 din punctele disputate, 52 la serviciu şi 44 la primire.

Natela Dzalamidze (73 la dublu) / Kamilla Rakhimova (96) (ambele Rusia) [3] – Xinyu Wang (196) / Saisai Zheng (47) (ambele China) 6-4, 6-2 în 1h16′

Pentru echipa Dzalamidze / Rakhimova acesta este primul titlu al carierei, după ce jucau finala WTA 250 Palermo, tot anul acesta.
Separat, ambele au câştigat aici al doilea titlu în circuitul principal, pe primele, tot în 2021: Natela (clasament maxim: 59 WTA / octombrie 2017, 28 de ani) la WTA 250 “Winners OpenCluj-Napoca (/ Kaja Juvan), iar Kamilla (clasament maxim: 95 WTA / 1 noiembrie 2021, 20 de ani), pe cel de la “Phillip Island Trophy“, Melbourne (/ Ankita Raina).

Campioanele au trecut în sferturi de Buzărnescu / Piter.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.