Jaqueline Cristian a câştigat miercuri a doua partidă la WTA 250 “Transylvania Open” şi s-a calificat astfel pentru a 4-a oară în acest sezon în sferturile de finală ale unui turneu din circuitul principal, după WTA 500 St. Petersburg (hard indoor – martie), WTA 250 Palermo (zgură – iulie) şi Nur-Sultan (hard indoor – la sfârşitul lunii septembrie), acolo unde a jucat şi în prima semifinală a carierei.
La începutul lunii septembrie, se califica în semifinalele turneului din circuitul intermediar, WTA 125 Karlsruhe.
De altfel, acestea sunt şi cele mai bune rezultate ale carierei, în ordinea importanţei.

De asemenea, ea a obţinut ieri şi a treia cea mai importantă victorie a carierei (a doua din circuit), Ajla Tomljanovic fiind clasată pe locul 43 WTA.
Prima, a doua şi a patra victorie în ce priveşte locul adversarei învinse, au fost la: Tamara Zidansek (33) – în primul tur la WTA 250 Tenerife (acum 10 zile), Veronika Kudermetova (38) – anul trecut (februarie) în Billie Jean King Cup şi Jelena Ostapenko (53), în optimile de finală ale WTA 500 St. Petersburg 2021.

Ieri, jucătoarea noastră ne-a oferit încă o doză substanţială de dramatism şi a reuşit aceasta în două seturi, nu în trei, ca la meciul precedent.
Cu vădite emoţii în momentele finale ale seturilor, are meritul că datorită determinării a reuşit să le depăşească, mai ales că avea în faţă o jucătoare mult mai experimentată, care juca în prima finală WTA a carierei în 2015, pentru ca anul acesta să se califice pentru prima dată în sferturile de finală ale unui turneu de Grand Slam la Wimbledon. Cu alte cuvinte, ce a stricat, tot ea a reparat şi încă foarte bine.

Dacă în primul meci de aici i-am remarcat forehand-ul, ieri s-a descurcat şi fără acesta – cele mai multe greşeli le-a făcut cu dreapta – dar a compensat din plin cu un rever mai bun ca niciodată.
Cifrele relativ modeste la serviciu – 59% din puncte jucate cu primul, dintre care 66% câştigate, dar doar 14% cu al doilea – nu au cântărit decisiv în rezultatul ecuaţiei, pentru că nici adversara nu a strălucit la acest capitol – 6 duble greşeli.
Până la urmă, Jaqueline a fost ieri jucătoarea mai bună, cu nervii mai tari; chiar şi racheta aruncată după ratarea unei mingi de set a avut un efect pozitiv, mobilizator.
Tocmai acest plus la capitolul psihic, îndrăzneală, tupeu în joc, refuzul de a se resemna, ne lasă să întrezărim rezultate mult mai bune în viitorul apropiat, după ce evoluţia i se va fi stabilizat la acest palier, net superior de când îl are alături pe antrenorul Thomas Drouet.

Credit Foto: @transylvaniaopen

În partida din optimile de finală:

Jaqueline Cristian (105 WTA) [WC] – Ajla Tomljanovic (43) [5] 7-6(5), 7-5

Partida a durat 2h11′.
Primul set s-a jucat pe serii: mai întâi una formidabilă a româncei, la începutul partidei, 4-0, cu doar şase puncte pierdute. La 5-2, a ratat cu serviciul primele două mingi de set. Croata care joacă pentru Australia şi-a continuat revenirea până la 5 egal, dar Jaqueline a mai reuşit un break, acum la zero. Nu a închis nici acum la serviciu, dar în tie-break a câştigat 5 puncte la rând de la 0-3, pentru ca apoi să facă ultimele două puncte, de la 5-5.

În setul al doilea jucătoarea noastră a ratat 4 mingi de break în jocul al doilea. Până în game-ul 8 nu au mai fost alte evenimente. Pe acela, Jaqueline l-a câştigat la retur, dar la 5-4 a ratat cea dintâi minge de meci.
Ultimul joc al partidei a fost unul dramatic, mai întâi românca a ratat alte două mingi de meci – tot la retur -de la 40-15, apoi a anulat 3 şanse de tie-break ale lui Tomljanovic, înainte de a converti a 4-a minge de meci [videoclip, la sfârşitul ştirii].

Jaqueline a convertit 5 din cele 12 şanse de break, a câştigat 92 din punctele disputate – 46 la serviciu şi 46 la primire -, iar Ajla a convertit 4/5 şanse de break şi a câştigat 85 de puncte (50 / 35).

Cele 60 de puncte WTA dobândite până acum o aduc pe Jaqueline la graniţa top 100 WTA, cu alte câteva jucătoare încă active aici, la WTA 250 Courmayeur sau în circuitul ITF, pe urmele ei în clasamentul live.
Premiul financiar cuvenit este în valoare de 5.800 USD.

Această partidă s-a disputat pe primul sfert al tabloului, prima optime, astfel că Jaqueline o va întâlni în sferturile de finală pe învingătoarea din partida Simona Halep (18 WTA) [1]Varvara Gracheva (81), care se va disputa astăzi (joi).

Ordinea de joc – 28.10 – WTA Cluj-Napoca 2021

Galerie videoclipuri (2)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.